Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Плащаме по-малко за паричен превод към Европа

Парите

Плащаме по-малко за паричен превод към Европа

Плащаме по-малко за паричен превод към Европа - Tribune.bg
Снимка:

Това е втората малка революция в ЕС след тази с намаляването на роуминга, Ева Майдел

„Всеки българин, който превежда пари от или в друга държава на ЕС, ще спестява поне по 30 лева на превод.“ Това заяви евродепутатът Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) след приемането с голямо мнозинство на Регламента за презграничните плащания в Комисията по икономически и парични въпроси на Европарламента.

„Основната ми цел, когато бях избрана за докладчик по регламента, който приехме днес, беше да премахнем бързо един истински двоен стандарт в Европа – този за банковите преводи. Банките в България поддържат най-високите такси в ЕС за получен превод в евро – между 30 и 50 лева за превод от 10 евро, докато гражданите от Еврозоната превеждат евро срещу минимални или нулеви такси“, допълни Майдел.

Тя обясни, че целта е да се намалят презграничните преводи до нивата на таксите за вътрешни преводи в националната валута на една държава.

„Това е втората малка революция в ЕС след тази с намаляването на роуминга. Целта е да спестим между 3-4 млрд. лева годишно на гражданите и бизнесите от страните извън Еврозоната и да ги поставим при равни условия на третиране с тези от страните, използващи еврото. Трябва да е ясно, че подобни постижения за потребителите могат да се постигнат само в рамките на ЕС, а не от всяка държава поотделно“, допълни Ева Майдел.

В регламента се предвижда и засилване на прозрачността при плащане с карта или теглене на пари от банкомат в чужбина. Потребителите ще имат повече информация при какъв курс се обменят парите им и ще имат право на избор, ако има различни възможности за превалутиране, предлагани от различни доставчици на платежни услуги. Предстоят преговори между Европейския парламент и Съвета на ЕС, състоящ се от държавите-членки, за достигане на обща позиция. Очаква се регламентът да влезе в сила в началото на 2019 г.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Илия Парев Страхотна новина ще ме таксуват по малко когато пращам пари
06.11.2018 10:53 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати