Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Плевнелиев: „Фолксваген” може да бъде глобен до 1 млрд. евро, ако избере Турция

Парите

Плевнелиев: „Фолксваген” може да бъде глобен до 1 млрд. евро, ако избере Турция

Снимка:

Докато България играе по правилата на ЕС, Турция прави каквото си иска, посочи президентът в периода 2012-2017 г.

Ако избере Турция, „Фолксваген” може да бъде глобен до 1 млрд. евро. Това коментира президентът в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев в интервю за „24 часа“.

„Фолксваген“ трябва да е наясно и предполагам, че е, че тъй като ние сме свидетели на нарушаване на правилата за държавна помощ, което ощетява България като страна - членка на ЕС, по този казус може да стане така, че на концерна да му бъде наложена една огромна глоба в размер по наши сметки между 400 милиона и 1 милиард евро. Ако на Турция нищо не може да ѝ се случи, понеже ЕК не е интегрирала такива инструменти за контрол, то концернът “Фолксваген” може да пострада“, заяви Плевнелиев.

Има информация, че турският президент е дал субсидия от 400 милиона евро и е обещал да купи 40 000 автомобила „Фолксваген пасат” - това са още 1 милиард евро индиректна субсидия. По думите на Плевнелиев в конкретния случай става въпрос за нечестна битка.

„Докато България играе по правилата на ЕС и на общия пазар, Турция прави каквото си иска. А концернът “Фолксваген” не гарантира равнопоставеност“, посочи Плевнелиев.

Той обясни, че Турция като член на общия пазар има всички права, но няма  никакви задължения.

„Въпреки всичко няма да се предадем, ще следим тази сделка до последно, ще сезираме ЕК и ще продължаваме да очакваме от нея тя да следи внимателно дали обещаното от Ердоган на “Фолксваген” отговаря или не отговаря на правилата на ЕС. И ще очакваме действия от ЕК, най-малкото за да има справедливост“, казва президентът в периода 2012-2017 г. Той посочи и че България е получила голяма подкрепа от ЕП в казуса.

Той подчерта и че автомобилният сектор у нас се развива добре. За 7 години са създадени 65 хил. работни места. Факт са и 220 фабрики в цяла България.

„Искаме да има център за автономни автомобили и тяхното изпитване, искаме да има лаборатория за 5G“, сподели още Плевнелиев.  

 

 

 


Коментари (1)

Недоразумението Този се меси в политиката на един частен концерн. Това производство е за дизелови автомобили, които излизат от употреба. Германците се ориентират към производство на електромобили, затова се избират Турция,.а и те да със стари утвърдени партньорства- пример гастарбайтери те.
04.10.2019 08:30 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още