Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. По-висок данък при покупка на имот и кола в София от 1 януари

Парите

По-висок данък при покупка на имот и кола в София от 1 януари

Снимка:

До 50 лева се повишава данъкът за колите-замърсители

Столичният общински съвет подкрепи предложение на кмета на София Йорданка Фандъкова данъкът при покупка на имот и кола в столицата от 2020 г. да е с половин процент нагоре.

Досега при покупка на имот дължимата такса е 2,5% от стойността му, а от 2020 г. тя скача на 3%, като за недвижим имот в столицата на стойност 100 000 лева, дължимият местен данък ще бъде 3000 лева, вместо 2500, както е в момента. Обект на облагане с този данък са и моторните превозни средства, придобити по възмезден начин.

Йорданка Фандъкова защити предложението си, като изтъкна, че такива сделки обикновено човек прави няколко пъти в живота си. А очакваните допълнителни 20 млн. лева от увеличаването на данъка ще се да се използват за ремонти в кварталите.

"Мярката е заради увеличеното строителство и необходимостта да насочим повече средства към ремонтите в кварталите - улици, тротоари и паркинги. Нещо, което всички обещават в кампанията, но не всички подкрепяме днес. Ясно е разпределението на тези средства - 10 млн. лева към районните кметове, за да изпълнят своите програми, а другите 10 млн. - пак за ремонт на основни улици в кварталите", уточни Фандъкова.

По време на дебатите БСП и "Демократична България" се противопоставиха на повишаването на данъците.

"Никой не обича да му вдигат данъците, никой политик не обича да вдига данъците, но е по-важно да сме принципни", отговори на критиките Фандъкова.

Като мярка за борба с мръсния въздух от 2020 г. година се повишават и данъците на по-мощните, и по-замърсяващите автомобили в София, реши Столичният общински съвет на последната си сесия за годината.

Засегнати от промените ще бъдат собствениците на автомобили с мощност над 99 конски сили, както и тези без екостандарт или такъв под Евро 5.

За колите с мощност от 99 до 147 конски сили увеличението на данъка е с 10%, а за колите над 147 конски сили скокът е с 15%.

Отделно на автомобилите без екологична категория, както и тези с Евро 1, 2, 3, 4 екокоефициентът при формирането на данъка ще бъде увеличен до максималния праг. Така се очаква данъкът на мощните и замърсяващи автомобили да скочи от 20 до 50 лв. Очакванията са в общинската хазна да влязат допълнително 18 млн., които ще бъдат насочени към подобряване на градския транспорт и градската среда.

За колите до 99 конски сили данъците ще останат без промяна, а това са 47% от автомобилите в София, твърди столичният кмет.

"За колите с по-малка мощност увеличението ще е от 3 до 10 лева на година, а за колите от 100 до 150 конски сили ще е от 7 до 40 лева. Допълнителните 18 млн. ще насочим към градския транспорт, третата линия на метрото, довеждащия транспорт и градското озеленяване", обеща Йорданка Фандъкова.

Предложението за повишаването на данъците бе подкрепено от ГЕРБ и "Патриотите", а БСП и "Демократична България" бяха против. Независимият общински съветник Борис Бонев гласува "въздържал се".  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още