Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Почти половината домакинства у нас имат в банковата си сметка около 170 лв.

Парите

Почти половината домакинства у нас имат в банковата си сметка около 170 лв.

Почти половината домакинства у нас имат в банковата си сметка около 170 лв. - Tribune.bg
Снимка:

Анализ на КТ „Подкрепа“ на данните на БНБ за депозитите у нас показва, че към декември 2023 г. близо 49 % от домакинствата имат на депозит средно около 170 лева. Общата сума на тези депозити представлява едва 0,9% от спестяванията в левове. "От тези данни може да се направи обосновано предположение, че тези хора мизерстват, голяма част са под линията на бедност, нямат възможност да спестяват и да поддържат нормален начин на живот. Особено застрашени в тези домакинства са децата", допълва Кацарчев.

Други около 10% от домакинствата имат средно около 1666 лева в депозитните си сметки. Тези хора могат поддържат някакъв начин на живот, макар че средната сума е под и близо до жизнения минимум за издръжка на един човек на месец, а не на домакинство. Двете групи представляват около 60% от домакинствата и съвпадат с данните, че 2/3 от тях са под прага на жизнен минимум, т.е. доходите на домакинствата, съответно стандартът на живот на преобладаващата част от населението на България е незавидно, подчертават от синдиката.

Богатите домакинства в България са 0,8% и те държат в банките от 100 000 до 1 000 000 лева, а най-богатите, тези с над 1 милион лева са едва 0,01% от всички домакинства, казват от КТ „Подкрепа“. Затова от синдиката настояват за въвеждането на законово адекватен праг на жизнен минимум и праг на бедност, спрямо които да се формират ефективни политики за борба срещу бедността и социалните неравенства.

Това включва преразглеждане на формулата за минималната работна заплата, пенсиите, както и да се въведе данъчна политика с необлагаем минимум равен на жизнения минимум при облагане на доходите на лицето и домакинството.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати