Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Подписахме договор за разширение на капацитета на подземното газово хранилище "Чирен"

Парите

Подписахме договор за разширение на капацитета на подземното газово хранилище "Чирен"

Подписахме договор за разширение на капацитета на подземното газово хранилище Чирен - Tribune.bg
Снимка:

Договор за разширението на капацитета на подземното газово хранилище (ПГХ) "Чирен" бе подписан днес от възложителя "Булгартрансгаз" и изпълнителя "Ю Джи Ес Дрилинг Чирен", съобщи БТА. Разширението на подземното газохранилище е проект от общ интерес за Европейския съюз (ЕС). Конкретният договор е за разширение на сондажния фонд на ПГХ "Чирен".

Целта на разширението на капацитета е да се увеличи обемът на активния газ до 1 млрд. куб. метра, както и на дневния капацитет на добив до 10 млн. куб. метра. Нагнетяването трябва да се увеличи до 8 млн. куб. метра на ден. Ще бъдат изградени нови надземни и подземни съоръжения, включително нова компресорна станция, 10 нови високопродуктивни експлоатационни и 3 наблюдателни сондажа, както и газопровод Чирен - Бутан.

"Разширението ще позволи да се насърчи търговията с газ в региона, както и въвеждане на допълнителни източници, включително и втечнен природен газ (LNG), изтъкват от "Булгартрансгаз". Разширението на газовото хранилище е в директна полза за крайния потребител и икономиката", коментира пред журналисти служебният министър на енергетиката Росен Христов. По думите му с тази стъпка се увеличава възможността на страната ни да съхранява обеми, които са около една трета от годишната консумация на България. Това дава сигурност дори в случаи на големи прекъсвания на доставките на газ страната ни да може да използва за няколко месеца съхранените количества.

"Финансовите ползи са в две направления. Едното е, че имайки такъв обем газохранилище, България ще може да се възползва от ниските цени на природен газ в месеците на ниско потребление. Директните ползи за държавното дружество "Булгартрансгаз" са таксите за услугите по съхранение, които ще получава. Освен това около 30 процента от парите, които ще бъдат инвестирани в разширението, са грантови. "Стратегически и чисто финансово този проект е от голямо значение за България", изтъкна министър Христов.

Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов поясни, че цялата стойност за реализацията на проекта, който се състои от три подпроекта, ще бъде около 500 млн. лева. Той уточни, че основните начини на финансиране са три – грантово финансиране (78 млн. евро) от Механизма за свързване на Европа, заем от страна на Българския енергиен холдинг (87 млн. лева), както и се работи за останалата част от финансирането да се получи заем от американски държавни институции. Относно процедурите по обжалване, Малинов коментира, че третата поръчка, която е за изграждането на допълнителен довеждащ газопровод, по който да се пренасят тези обеми природен газ от и към хранилището, отново е обжалвана.

"Но ние сме спокойни. Ще изчакаме всички компетентни институции да се произнесат и да подпишем договора, което няма да се отрази на реализацията на проекта, тъй като този трети етап е най-лесният", заяви Малинов. Той припомни, че преди около месец беше подписан договорът за изграждането на надземните съоръжения – компресорната станция, измервателна станция и т.н. Днес беше подписан и договорът за подземната част от проекта – именно експлоатационните и наблюдателни сондажи. 

Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" обясни, че по разширението на газовото хранилище в края на 2024 г. и началото на 2025 г. трябва всички технологичния съоръжения да бъдат въведени в експлоатация.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати