Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Поредно шоково поскъпване: Краставици за 8 лв., кашкавалът стигна 25 лева

Парите

Поредно шоково поскъпване: Краставици за 8 лв., кашкавалът стигна 25 лева

Поредно шоково поскъпване: Краставици за 8 лв., кашкавалът стигна 25 лева - Tribune.bg
Снимка:

Краставиците достигнаха рекордни цени. Между 6 лв. и 7,50 струва килограма в различни търговски обекти. Според производители драстичното увеличение се дължи на високите цени на електроенергията.

В оранжерия край село Татарево се отглеждат около 7 дка краставици. Парникът се отоплява със специален котел със сламаВъпреки това обаче сметките за ток за декември са скочили неколкократно. 

"Много разходи, тази зимна реколта я правим само и само, за да задържим работната ръка. Токът е увеличен три пъти, толкова са се увеличили и торовете", сподели производителят Димитър Желязков пред Bulgaria on air.

В подобна ситуация с непосилни разходи са много от производителите в България. Голяма част от тях вече са се отказали от производството, а българските краставици изчезнаха от пазара.

"Когато не ти излиза сметката, когато си вътре всеки месец, колкото и да си вложил – затваряш я. Повечето колеги в момента прекратиха дейност, за да им е по-малка загубата", коментира колегата му - Милен Дачев.

Произведените краставици от Татарево потеглят към стоковите борси и тържища на цена между 5 и 5,30 лв. за килограм.

В някои хипермаркети обаче цената вече достига до 7,50 лева за килограм. Земеделските производители предупреждават, че се очаква и скок при цените на други зеленчуци, отглеждани в оранжерии. Галопиращата инфлация вече вдигна цените и на домати, моркови, лук и картофи.

При плодовете ситуацията не е по-различна - килограм круши е около 5 лева, вносното грозде е почти 8 лева, само сезонните портокали и мандарини "държат" по-ниски цени - между 2 и 3 лева за килограм в повечето магазини, но често със съмнително качество, пише „Епицентър“.

Сиренето твърдо вече няколко месеца не пада под 11 лева за килограм на дребно, а кашкавалът вече се търгува за почти 25 лева. Месото засега остава най-достъпната храна с цени на свинското до 10 лева, на телешкото - до 12, и на пилешкото - до 8 лева за 1000 грама.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати