Поскъпването на храните на едро в страната продължава
Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, се покачи тази седмица с 0,73 на сто до поредния си рекорд от 2,333 пункта.
Показателят надмина в средата на ноември най-високото си историческо ниво от 2,222 пункта, постигнато в началото на май тази година. За близо месец равнището му се е вдигнало с 1,7 процента, за три месеца - с 8,97 процента.
Базовото ниво на ИТЦ - 1,000 пункта, е от 2005 г.
Оранжерийните домати поевтиняват с 5,1 на сто и се търгуват по 3,21 лева за килограм. Оранжерийните краставици се купуват 3,61 лева за килограм. Червените чушки поскъпват с 4,6 на сто до 3,41 лева за килограм в края на седмицата.
Картофите се продават по 1,26 лева за килограм, а морковите се търгуват по 1,10 лева за килограм. Зелето поскъпва с 3,4 на сто и се продава по 0,92 лева за килограм.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/parite/poskapvaneto-na-hranite-na-edro-v-stranata-prodalzhava/