Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Постигнато е споразумение по бюджета на ЕС за 2022 г.

Парите

Постигнато е споразумение по бюджета на ЕС за 2022 г.

Снимка:

Съветът постигна споразумение с Европейския парламент по бюджета на ЕС за 2022 г. В сметкопланът общият размер на бюджетните кредити за поети задължения се установява на 169,5 милиарда евро, а на бюджетните креди за плащания – на 170,6 милиарда евро.

Според споразумението в бюджета за следващата година ясно се открояват основните приоритети на общността на 27-те:

-          икономическо възстановяване,

-          борба с изменението на климата,

-          осъществяване на екологичния и цифровия преход.

В бюджета е осигурен и марж под таваните на разходите в многогодишната финансова рамка (МФР) за периода 2021—2027 г. Това ще даде възможност на ЕС да реагира на непредвидени нужди.

„Постигнахме добре балансирано споразумение, което е чудесна новина за гражданите. Бюджетът на ЕС за следващата година отделя достатъчно ресурси за нашите приоритети и същевременно осигурява достатъчно фискално пространство за непредвидени обстоятелства. Финансирането, което договорихме днес, ще бъде в основата на протичащото в момента възстановяване и ще подкрепи категорично нашите цели в областта на климата и цифровите технологии. За постигането на тези цели бюджетът за 2022 г. ще бъде допълван и от средствата по линия на Next Generation EU. Приоритет на словенското председателство на Съвета беше да гарантира навременното договаряне на добре функциониращ бюджет за следващата година и че данъкоплатците ще получат възможно най-голяма стойност за парите си. Работихме дълго и упорито с Парламента и Комисията, за да стигнем до финалната права.“, коментира Ирена Дърмаж, върховен представител за преговорите за бюджета на ЕС.

Включени са няколко декларации, а като най-важна за страната ни се определя Общата декларация, която гарантира предприемането на бързи и адекватни мерки при недостиг на плащанията по бюджета.

В рамките на 14 дни трябва се направят няколко стъпки, за да стане факт тази финансова рамка. Очаква се Съветът да разгледа и да одобри бюджета на 23 ноември, а Парламентът да го гласува на 25 – 26 ноември.  

 

 


Топ новини

виж още

Актуална тема