Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Постигнато е споразумение за бюджета на ЕС за 2019 г.

Парите

Постигнато е споразумение за бюджета на ЕС за 2019 г.

Снимка:

Растеж, солидарност и сигурност в Европа и извън нея са приоритетите в него

Постигнато е споразумение за бюджета на ЕС за следващата година, съобщават от ЕК.  Европейският парламент и Съветът, подкрепени от Европейската комисия, са стигнали до консенсус. Споразумението ще бъде потвърдено през следващата седмица по време на последната пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург.

Основни приоритети в бюджета са инвестиции в растеж и работни места, изследвания и иновации, студенти и младежта. Приоритет остава и ефективното управление на миграцията и външните граници на ЕС.

Преговарящите договориха 165,8 милиарда евро поети задължения и 148,2 милиарда евро плащания.

Близо половината от парите - 80,5 милиарда евро  - ще бъдат насочени към стимулиране на европейската икономика, заетостта и конкурентоспособността. 12,2 милиарда ще отидат за програмата "Хоризонт 2020", а 3,8 милиарда евро ще подкрепят инфраструктурната мрежа. 57,2 милиарда евро през Европейски структурни и инвестиционни фондове ще помогнат за намаляване на икономическата пропаст между страните- членки.

ЕС ще подкрепи младите хора по няколко различни начина. 2,8 милиарда евро ще бъдат отделени за "Еразъм+". 143 милиона евро се осигуряват за Европейският корпус за солидарност, който дава възможности за доброволчество или работа по проекти. Допълнителни 350 млн. евро ще подкрепят младите хора в региони, където младежката безработица е висока. Европейските фермери ще бъдат подпомогнати с 59 милиарда евро. Сигурността ще бъде приложена в и извън границите на ЕС. Европейската гранична и брегова охрана, Агенцията на ЕС за убежище и други агенции, работещи по въпросите на границите и визите, също ще получат допълнителни средства през 2019 г. Освен това бюджетът за 2019 г. ще осигури необходимите средства за Инструмента за бежанци в Турция.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив