Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Повишение на местните данъци заплашва да намали събираемостта

Парите

Повишение на местните данъци заплашва да намали събираемостта

Повишение на местните данъци заплашва да намали събираемостта - Tribune.bg
Снимка:

Повишение на местните данъци заплашва да намали събираемостта, показва анализ на Института за пазарна икономика/ИПИ/.

"Очаквано няма нито една община, където събираемостта на медните данъци да е 100%. Някои се приближават близо до тази стойност – в Мирково, Сърница и Козлодуй средната събираемост е 89%, а с 80% или повече са 66 от общините", коментира пред "Труд" Адриан Николов.

По думите му на регионалната карта се оформят няколко видими клъстера с висока събираемост на данъците – в Средногорието, край Габрово и Велико Търново, около Бургас и Варна, в Родопите. Обратно, събираемостта е ниска в почти целия Северозапад и Североизток, както и в общините по западната граница на страната.

"В големите общини тя е по-скоро висока – 78% в столицата, 77% в Пловдив, 80% във Варна. Има обаче и областни центрове с много ниска обща събираемост – в Търговище тя е едва 54%, във Видин – 61%", изтъква Николов.

От двата данъка, които финансовото министерство следи - за превозни средства и имоти, този на превозните средства е с по-ниска събираемост. И тук има „шампиони“ като общините Лъки и Мирково, които успяват да съберат 87% от данъка, но тук с 80% или повече са едва 29 общини. По-висока събираемост има данъкът върху недвижимите имоти, като тук 12% общи надхвърлят 90%, а Козлодуй и Девня – 95%. На последно място е община Търговище, която успява да събере едва 38% от имотния данък, както и малки общини като Якимово (49%), Трекляно (51%) и Цар Калоян (52%). Някои по-големи градове се приближават до максимума, например Габрово с цели 88%.

"През последните години тенденцията е към подобряване на събираемостта, като средната стойност на двата данъка - за превозни средства и имоти, е била 75% за 2022 г., на фона на 66% през 2015 г. Съотношението е по-високо при недвижимите имоти – 78% спрямо 71% при превозните средства, но темповете на дългосрочно подобрение и на двата данъка е сходен", обобщава Николов. Той смята, че тенденциите в събираемостта следва да се взимат предвид при планирането на корекции в данъчната политика.

"Всяко повишение заплашва да намали събираемостта, особено, както става ясно от регионалното разпределение, на местата с по-ниска степен на икономическо развитие и ограничен административен капацитет. Положителното в конкретния случай е, че местните власти имат инструмент да смекчат повишенията, като намалят самата данъчна ставка в случай, че рискът от спад на събираемостта – или пък прекалено голям ефект върху бюджетите на бедните домакинства – е прекалено голям. От друга страна, дори в момента за много общини има значителен потенциал за увеличаване на приходите при действащите ставки и данъчни основи чрез по-активни и ефективни действия на администрацията", препоръчват от ИПИ.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети