Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. „Праг на достойнството" за минимална работна заплата ще подкрепи МТСП

Парите

„Праг на достойнството" за минимална работна заплата ще подкрепи МТСП

Снимка:

Сачева: Приветстваме насърчаването на колективното трудово договаряне

Министерството на труда и социалната политика/МТСП/ ще подкрепи въвеждането на „праг на достойнството" за минималната работна заплата, което е предвидено в проекта на директива на ЕС за адекватни минимални работни заплати в съюза, коментира социалният министър в оставка Деница Сачева на онлайн форум, организиран от КНСБ.

Мярката - „праг на достойнството", предвижда минималното възнаграждение по закон да е 60 процента от медианната брутна заплата/ средна стойност на заплатата/ и 50 процента от средната брутна работна заплата в съответната страна. Според социалния министър в оставка числата в България в момента са доста близки до заложените в директивата.

Относно искането на Европейската конфедерация на профсъюзите и на КНСБ да има изискване работодателите, ползващи достъп до обществени поръчки или обществено финансиране, да са сключили колективен договор с работниците си, а всеки работодател, който не зачита синдикалните права на работниците, да бъде лишен от достъп до обществени поръчки и финансиране, Сачева увери, че няма по-голяма обществена защита от тази, която е поставена в директивата за обществените поръчки. Позицията на социалния министър в оставка е, че в България може да се прилага подобно изискване и да се реализира пробен модел за европейските средства.

„Българската страна приветства позицията да се осигури гъвкавост на действията по отношение на насърчаването на колективното трудово договаряне“, увери Сачева.

Според КНСБ е необходим национален план за действие по директивата, с който страната ни да достигне 70 на сто покритие с колективни трудови договори. В момента е около 30 на сто  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още