Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Правителството на Петков взе нов заем от 500 млн. лева

Парите

Правителството на Петков взе нов заем от 500 млн. лева

Правителството на Петков взе нов заем от 500 млн. лева - Tribune.bg
Снимка:

С него общата задлъжнялост от началото на годината достигна 1,5 милиарда лева

Тази седмица правителството на Кирил Петков успя да пласира емисия ДКЦ и да вземе нов държавен заем в размер на 500 милиона лева. Това става ясно от съобщение изпратено до медиите от ведомството на Асен Василев.

Провал: Правителството не можа да пласира новия дълг за 500 млн. лв.

След като миналата седмица за Министерство на финансите се оказа непосилно да продадат 10,5 годишни книжа. Днес беше преотворена емисия 3,5-годишни (ДЦК) с падеж 17.05.2025 година, при среднопретеглена годишна доходност в размер на 0,88 %.

След провала в понеделник – управляващите с нов опит да вземат дълг за 500 млн. лв.

Най-голямо количество ДЦК на аукциона са придобили пенсионни фондове с 56,2 %, следвани от банките – 33,58 %, гаранционни фондове – 5,0 %, застрахователните дружества – 1,1 %, инвестиционни посредници – 0,12%,  и други инвеститори – 4,0 %.

Датата на плащане за одобреното количество е 13 април 2022 г. Лихвите се изплащат на всеки шест месеца, считано от датата на емисията, като последното плащане се извършва заедно с изплащането на номиналната стойност на емисията, съобщиха от БНБ.

Това е трети заем от началото на годината изтеглен от кабинета на Кирил Петков, като с него общата задлъжнялост от началото на годината нарства на 1,5 милиарда лева.


Топ новини

виж още
Актуална тема