Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Предлагат на фирми да изпращат служители за месец на борсата, вместо да ги освобождават

Парите

Предлагат на фирми да изпращат служители за месец на борсата, вместо да ги освобождават

Снимка:

Мярката е временна, може да се осигури 60% от заплатата

„Чуват се много гласове от бизнеса за мерките на правителството. Най-засегнати са ресторанти, дискотеки, барове. Обсъждаме мерки, които не са панацея при дългосрочна криза, но ако говорим за месец извънредно положение, могат да влязат в сила“. Това обяви в Министерски съвет министърът на финансите Владислав Горанов.

Той, заедно с вицепремиера Томислав Дончев, министъра на труда и социалната политика Деница Сачева, министъра на правосъдието Данаил Кирилов и министъра на икономиката Емил Караниколов представиха пред медиите възможните социално-икономически мерки, които предлагат за първия етап на кризата с коронавируса.

„Едномесечна мярка – засегнатите от намалено потребление фирми, които мислят да съкращават служители. Държавата може да поеме 1 месец – вместо безработица, 60% от възнаграждението. Но тази мярка не може да работи до безкрай“, уточни Горанов.

Ще предложим с Българската банка за развитие (ББР) мерки за ликвидна подкрепа на бизнесите, които страдат от кризата, обяви още Горанов.

„Обсъждаме с представителите на работодателите няколко мерки, които не се панацея, но като бързи мерки в рамките на 1 месец могат да смекчат натиска върху бизнеса. Резервите не трябва да бъдат изхарчени за месец-два“, предупреди Горанов.

Той обяви още, че ще бъде предложено НОИ ще изчислява служебно пенсиите от юни, освен това се удължават срокове за местни данъци и такси.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема