Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. През 2018 г.: КЗП установила над 2600 нарушения, глобите са за близо 2 млн. лв.

Парите

През 2018 г.: КЗП установила над 2600 нарушения, глобите са за близо 2 млн. лв.

През 2018 г.: КЗП установила над 2600 нарушения, глобите са за близо 2 млн. лв. - Tribune.bg
Снимка:

Само за две години жалбите срещу онлайн търговци са се удвоили, отчетоха от Комисията за защита на потребителите

Комисията за защита на потребителите /КЗП/ е извършила 37 522 инспекции на търговци през отминалата 2018 г., отчитат експертите ѝ пред икономическата комисия в парламента.

По закона за виното и спиртните напитки от КЗП са извършени 120 инспекции. Взети са 33 проби, като 8 или една четвърт от тях показват, че спиртните напитки не съответстват на изискванията по закон за съответния продукт по отношение на алкохолен градус и други физикохимични показатели.

След направените 442 проверки от КЗП на продажбата на тютюневи изделия у нас са съставени 49 акта и 80 наказателни постановления във връзка с констатирането на нарушения като липса на доставни фактури и предлагане на цигари без обявени цени на достъпно за клиентите място.

Общо след констатираните нарушения от КЗП за 2018г. са съставени 2 627 акта за административни нарушения. Издадени са 2503 наказателни постановления, от които 2181 са влезли в сила. Наложените глоби за имуществени санкции на неизправните търговци са за близо 2 млн. лв.

Според председателя на КЗП Димитър Маргаритов всяка година с около 30% се повишава броя на потребителите, които пазаруват онлайн и с 30% се увеличава броя на онлайн магазините.

„До края на юни тече срокът на Министерството на финансите за задължителна регистрация на онлайн магазините. До момента са се регистрирали 11 000“, посочи Маргаритов.

Туристическите пакети за почивка също се купуват преобладаващо онлайн, отбелязват от комисията. Затова във връзка с предстоящия летен сезон от КЗП напомнят, че гражданите могат да подават жалби за нарушения в места за настаняване, заведения за хранене и развлечения, туроператори или туристически агенти и лица, извършващи дейността екскурзовод.

За 2018г. експерти на комисията са издали 116 заповеди за налагане на принудителна административна мярка „временно затваряне на туристически обект”. Докладвани са 90 случая за предоставяне на туристически услуги, които не отговарят на изискванията за определената категория на съответния обект и са уведомени писмено категоризиращите органи. За периода са забранени 83 нелоялни търговски практики, свързани основно с предоставянето на невярна и подвеждаща информация за вида и категорията на туристическите обекти, включително на интернет сайтове и в рекламни брошури. От КЗП предупреждават, че цялостното представяне или премълчаването на важни обстоятелства може да заблуди потребителя относно дадения туристически обект или организирано пътуване.

Моника Гаджанова


Етикети КЗП, доклад, 2018

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати