Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Природният газ поевтинява с още 9% от юни

Парите

Природният газ поевтинява с още 9% от юни

Снимка:

Парното поевтинява от юли

Цената на руския природен газ е по-ниска от днес с 9% или 2 лв. на MWh спрямо май, съобщи на брифинг председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ Иван Иванов.

Първоначално на 27 май Булгаргаз поиска 1.7% намаляване на цената, а днес актуализира своето предложение и намалението достигна 9.4%.

„Никой от потребителите няма да бъде ощетен“, категоричен бе председателят на енергийния регулатор във връзка с надвзетите суми, които „Булгаргаз“ трябва да върне на клиентите си заради договорената със задна дата от 5 август 2019 г. отстъпка от 40% с „Газпромекспорт“.

При намаляване на цената на газа с 9,4% от 1 юни, КЕВР няма да променя цената на парното, а поевтиняването ще се отрази в цената на топлинната енергия от юли.

Иван Иванов съобщи още, че на 4 юни ще се проведе открито заседание, на което ще бъде обсъдена цената на електроенергията за следващия едногодишен ценови период от 1 юли. Промяната в цената ще стане ясна в първия ден на идния месец.

От 1 юли цената на тока за домакинствата в Западна и Североизточна България ще бъде намалена, съобщи председателят на КЕВР. По думите му средно електроенергията в страната ще поевтинее с 0,55%.

За клиентите на ЧЕЗ на регулирания пазар намалението е с 0,45 на сто. И домакинствата и малкия бизнес, които са към "Енерго-Про", ще получават тока на цени с 1,69% по-ниски, отколкото са сега. Единствено при потребителите на ЕВН в Югоизточна България ще има едва забележимо увеличение от 0,15 на сто.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още