Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Притеснения за рейтингите на доста банки в Европа, българските банки запазват и дори повишават оценките си

Парите

Притеснения за рейтингите на доста банки в Европа, българските банки запазват и дори повишават оценките си

Снимка:

Fitch публикува преди седмица доклада си „Управлението и кредитните рейтинги“, в който анализаторите на рейтинговата компания правят преглед на движението на рейтингите на европейските банки с акцент върху качеството на управлението, предаде БГНЕС.

Изводът е, че през последните години търпението на правителствата, регулаторите, акционерите, служителите и клиентите към лошото управление и провалите на мениджърите се изчерпва и все повече управленските грешки влияят и върху рейтингите на банките. А всяка промяна в негативна перспектива на рейтинга води до скок в цената на финансирането и количеството изискуем капитал на всяка банка. Спрямо новите стандарти от пакета Базел III, банковите регулатори могат да изискат повишаване на капитала на една банка, заради грешки на мениджмънта, дори и когато финансовите ѝ резултати са добри.

В доклада си Fitch дават примери като скорошната ревизия на перспективата на Credit Suisse към негативна с оглед на проявилите се неочаквани проблеми в мениджмънта. Дават се още примери с Deutsche Bank, както и с международни конгломерати като HSBC.

Положително е, че на този фон след влизането на България в ERM II, българските банки получават или повишаване на рейтинга или запазване на текущото ниво, дори и сред икономическата криза следствие на COVID 19. В началото на Май Fitch повиши рейтинга на Българската UniCredit Bulbank на BBB- от BB+ с стабилна перспектива. Според анализаторите на агенцията, влизането в ERM II значително повишава вероятността банката майка да помогне на българската дъщерна институция в период на криза, както и отразява продължаващата силна капитализация. Fitch затвърждава и рейтинга на Райфайзенбанк България на BBB с негативна перспектива отново с подобни изводи и акцент върху важността на българската дъщерна банка за европейската репутация на Райфайзенбанк. Затвърждава се и рейтинга на Първа Инвестиционна Банка на B с негативна перспектива, основно поради продължаващите притеснения на агенцията относно сериозното количество имоти в портфолиото на финансовата институция. Обединена Българска Банка също получава запазване на рейтинга от A- с позитивна перспектива като впечатлява агенцията с високото си ниво на печалба, консервативно управление на риска и балансиран бизнес модел.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още