Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Проф. Бобева: Ще взимаме все по-скъп дълг, а това е риск за финансовата стабилност и Валутния борд

Парите

Проф. Бобева: Ще взимаме все по-скъп дълг, а това е риск за финансовата стабилност и Валутния борд

Проф. Бобева: Ще взимаме все по-скъп дълг, а това е риск за финансовата стабилност и Валутния борд - Tribune.bg
Снимка:

„Това че не успяхме вчера да пласираме дълг е сигнал, че пазарите са разтревожени. Ваканцията свърши", заяви бившият управител на БНБ

„Това че не успяхме вчера да пласираме дълг е сигнал, че пазарите са разтревожени. Ваканцията свърши. Ще взимаме вече все по-скъп дълг и то все по-трудно, това е риск за финансовата стабилност и за Валутния борд в България”, каза пред бТВ проф. Даниела Бобева, която е била управител на БНБ. Според нея фискалната политика на правителството е голямо предизвикателство. Тя определи като задължително управителят на БНБ да си говори с министъра на финансите, защото рисковете са големи.

Провал: Правителството не можа да пласира новия дълг за 500 млн. лв.

Бобева се учуди защо управляващите не се обръщат към човек, който вече е в Централната банка, за да я оглави.

„Сегашните управители на 27-те държави са били голям калибър хора-това са били министри на финансите, над половината са минали през централните банки и то на различни позиции. Чудя се защо управляващите не с обърнаха към хората, които в момента са в БНБ, включително управители и подуправители. Този екип се справи с доста кризи”, поясни професорът.

Бобева изрази съмнения, че ще приемем еврото през 2024 г, защото няма да има политическа смелост.

„Гледах другите държави, когато са приемали еврото. Няма нито един министър или гуверньор на централна банка, който е вкарал еврото и да е изпратен с почести. Това е много рискова работа“, каза още тя.

Тя заяви, че има голям разрив между желанието на хората и на институциите по въпроса.

„Не знам защо не се говори, но следващия месец предстои да излязат конвергентни доклада – на ЕК и ЕЦБ там ще стане ясно кой изпълнява Маастрихтските критерии. До миналия месец и България имаше теоретична възможност да покрием инфлационния критерии. Когато обаче видях данните и сметнах няма да успеем”, заяви бившият управител на БНБ.  


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети