Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Проф. Дуранкев: Вероятно до 2026 година няма да отговорим на критерия за инфлация за приемане на еврото

Парите

Проф. Дуранкев: Вероятно до 2026 година няма да отговорим на критерия за инфлация за приемане на еврото

Проф. Дуранкев: Вероятно до 2026 година няма да отговорим на критерия за инфлация за приемане на еврото - Tribune.bg
Снимка:

България е с една крачка напред по пътя й към еврозоната, но тя не е достатъчно добре подготвена и вероятно до 2026 година няма да отговори на критерия за инфлация. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“ преподавателят в УНСС и във Висшето училище по застраховане и финанси проф. Боян Дуранкев.

Поредният конвергентна доклад на ЕЦБ, излязъл на 26 юни и измерващ как страните кандидати за членове на еврозоната изпълняват критериите, се отнася освен за България, и за Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция. "Това е последният вагон от 6 страни, който се придвижва към еврото, разбира се, всеки от пътниците с различна скорост.“

Според данните от доклада 6-те страни са обединени от това е, че инфлацията е над референтната стойност, което е основното икономическо препятствие за държавите от Централна и Източна Европа по пътя им към еврото. "Що се отнася по другия критерии – за съвместимостта на националното законодателство с договорите и устава при отчитане на условията и тълкуванията му, единствената страна, в което това нещо е изпълнено, това е България,“ обясни той.

Причините за високата инфлация в България според икономиста са няколко, като едната е естественото изравняване на нивото на цените в страните от Европейския съюз. Второто нещо, което повишава цените на стоките в България, това е корпоративната българска алчност, която непрекъснато увеличава цените. И третото нещо, това е безогледно харчене на българите за стоки за бита и влагане на пари в недвижими имоти, т.е. търсенето е все още е много силно и интензивно в България, което и води до повишаване на инфлацията. "Очевидно е, че това ще бъдат фактори, които и тази, и следващата година ще ни държат извън еврозоната.“

Според проф. Дуранкев на България й липсва добър управленец, който да поведе хората и да възстанови стабилността в държавата. "Няма в момента на политическия пазар добра стока, виждаме банални личности – хора, които са подозрителни за повечето избиратели, известни като корупционери. Да не коментираме 60-те милиона, които бяха дадени от хазартен бос на ръководители на държава, или чекмеджета, или резиденции и т.н. Очевидно е, че в момента се въртим в този омагьосан кръг и нещата на стоят добре,“ заключи икономистът и преподавател в УНСС и във Висшето училище по застраховане и финанси проф. Боян Дуранкев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати