Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Прогноза – жилищата в София постъпват с 5% до края на годината

Парите

Прогноза – жилищата в София постъпват с 5% до края на годината

Снимка:

По-скъпите терени и материали оскъпяват строителството

Строителите с очаквания за поскъпване на жилищата в София. Според прогнозите на Националната асоциация на строителните предприемачи ръстът за 2019 година ще бъде около 5%.

Основната причина е покачването на себестойността на строителния продукт, двойното увеличение на цената на терените и нарастващите разходи, свързани с административните услуги.

Изчисленията ни сочат, че малко над 50% от крайната цена на жилищата се формира именно от самото строителство, в което обаче се включват инвестиции в прилежаща инфраструктура и изграждане на комуникационни мрежи. Макар допълнителните вложения в инфраструктурата да не са изрично заложени в нашите задължения, изпълнението им има ключова роля за успешното реализиране на проектите и за подобряването на градската среда“, казва Камен Пенков, цитиран от Нова ТВ.

По думите му повишаването на цената на труда също оказва влияние върху крайния продукт. За последните 10 години възнагражденията в строителния сектор са нараснали почти два пъти.

Голям процент от жителите на града все още обитават остарелия сграден фонд, което провокира устойчивото търсене на жилища ново строителство. Броят на издадените строителни разрешения в столицата расте – с почти 25% повече са планираните жилищните единици през първото тримесечие на 2019 спрямо 2018. Въведените в експлоатация нови жилища пък се увеличават двойно, сочат данните на НСИ.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още