Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Прогноза: Инфлацията в България ще намалява, но референтните стойности за приемане на еврото - също

Парите

Прогноза: Инфлацията в България ще намалява, но референтните стойности за приемане на еврото - също

Прогноза: Инфлацията в България ще намалява, но референтните стойности за приемане на еврото - също - Tribune.bg
Снимка:

Годишната инфлация в края на 2024 г. ще е 3,1 на сто, а в края на 2025 г. 2,5 на сто, прогнозират за България анализаторите на компанията за застраховане на търговски кредити "Алианц Трейд" (Allianz Trade - преди Euler Hermes). Така средногодишната инфлация за двете години у нас се очаква да бъде 2,8 на сто.

"Ако тази наша прогноза се сбъдне, България би отговаряла на сегашния критерий на Европейската централна банка средното ниво на инфлация на база хармонизирания индекс на потребителските цени да не надхвърля референтната стойност за ценова стабилност от 3,3 на сто. Но дори това да се случи, е малко вероятно страната да се класира за еврозоната. Причината е, че референтната стойност се определя на база на трите държави в Европейския съюз с най-ниската инфлация. А нашето очакване е там инфлацията паралелно също да намалява до края на 2025 г. и съответно контролният праг за България също ще се понижи осезаемо", коментира д-р Манфред Щамер, главен анализатор на "Алианц Трейд".

Това се обяснява с очакването за намаление на цените на енергийни и неенергийни индустриални суровини през 2024 и 2025 г., което ще бъде фактор за спад на инфлацията както в България, така и в останалите държави от ЕС. Анализаторите на "Алианц Трейд" обръщат внимание, че у нас най-сериозен принос за низходящата тенденция имат цените на енергията и хранителните стоки. За това допринася и успокояването на нивата на средната заплата, както и задържането на цените на вноса. Възходящ тренд може да се очаква обаче в сектора на услугите заради продължаващо покачване на заплатите и очакваната отмяна на диференцираната ставка от 9 на сто ДДС за ресторантьорския бранш.

Въпреки песимистичната прогноза за присъединяването на България към еврозоната в близко бъдеще, анализаторите на "Алианц Трейд" запазват добрите перспективи за развитието на българската икономика през 2024 и 2025 г. БВП в България се очаква да нарасне с 2,1 на сто през 2024 г. и с 2,6 на сто през 2025 г. Макар че ръстът на частното потребление може да се забави, вътрешният пазар ще остане основният двигател на растежа, благодарение на възстановяването на публичните разходи и стабилната инвестиционна експанзия. Очаква се в отговор на възобновеното външно търсене износът да се разшири умерено през 2024-2025 г. след спада през 2023 г. Предвижда се фискалният дефицит да достигне малко под 3 на сто от БВП както през 2024 г., така и през 2025 г., спрямо дефицит от 1,9 на сто през 2023 г., движен от разходите за пенсии и заплати. Държавният дълг ще нарасне до около 26 на сто от БВП до 2025 г. Така оценката на експертите на "Алианц Трейд" e, че по отношение на тези показатели България може да изпълни фискалните критерии от Маастрихт за приемане на еврото.

Тази умерено положителна прогноза за икономиката на България има особена тежест в контекста на изводите, направени в регулярния доклад на "Алианц Трейд" за световната икономика към края на първото шестмесечие на 2024 г. Според тях рискът от рецесия продължават да съществува в еврозоната и се увеличава в САЩ. Експертите прогнозират ръст на БВП на глобално ниво от 2,8 на сто през 2024 г. и 2025 г. Но растежът ще се забави до 1,7 на сто в САЩ и може да достигне максимален потенциал от 1,4 на сто в еврозоната през 2025 г. За Китай очакваният ръст на БВП през 2025 г. е 4,3 на сто.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати