Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Прогноза: Охлаждане на пазара на недвижими имоти, цените в София падат с 10%

Парите

Прогноза: Охлаждане на пазара на недвижими имоти, цените в София падат с 10%

Прогноза: Охлаждане на пазара на недвижими имоти, цените в София падат с 10% - Tribune.bg
Снимка:
БГНЕС

Очаква се охлаждане на пазара на недвижими имоти през следващата година, коментират експерти пред БНТ. Тендецията е догодина в София цените на жилищата да паднат с 10%. 

Намаленото търсене и изоставане на ръста на доходите от ръста на цените на имотите натискат цените надолу, но в същото време поскъпналата строителната продукция и разходите на труд тласкат цените нагоре, коментират строителни фирми. В голяма част от София средните цени не падат под 1000 евро на квардат, подобна е ситуацията и във Варна и Пловдив, макар цените да са малко по-ниски.

"Ако това се случи в контекста на известно увеличаване на доходите на домакинствата, това означава, че жилищата ще станат малко по-малко недостъпни, през следващата година, което е добра новина", коментира Кристофор Павлов, главен икономист в банка. Може някои домакинства ще отложат закупуването на жилище с около година, прогнозират и агенции за недвижими имоти. 

"В дългосрочен план, ако кредитите се задържат на достъпни нива, 2.5% -3.5% годишно, ако доходите продължат да растат, за да догонват средноевропейските доходи, трайно ще преобладава покупката на имоти", отбелязва Антон Андонов, изпълнителен директор на агенция за недвижими имоти. 

Това е позитивният сценарий за пазара. В негативния има повишаване на лихвите, лошите кредити, рецесия и дори риск от преохлаждане на пазара.

"Една плитка и краткотрайна рецесия, към която изглежда се насочва и българската икономика, в контекста на случващото се в Европа, е добра новина за пазара на недвижими имоти, защото тя ще охлади пазара", смята Кристофор Павлов. По думите му може някои банки да ограничат размера на заемите с инвестиционна цел до 50% от цената на имота, а за първо жилище до 75 на сто.

Запитванията за покупка на апартамент са се повишили с 15%, отчитат строителните предприемачи, но въпреки това сделките намаляват с 10-12%. В същото време инфлацията на строителните материали варира между 50 и 150% за различните строителни материали, а повишените разходи за труд влияят и на крайните цени.

"За жилищно строителство говорими между 50 и 150% цените на строителните материали, което дава около 60-70% от стойността на продукта", коментира инж. Илиян Терзиев, председател на Камарата на строителите в България.

Сделките на зелено се увеличават, но от строителния бранш предупреждават и за измами.

"Цената на готовите апартаменти е толкова висока, че тя е непосилна за клиентите, докато на зелено с между 20-30% по-евтино може да се купи", пресметна инж. Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи.

От Строителната камара препоръчват на всички купувачи на жилище "на зелено" да използват регистъра на камарата, в който са всички строителни фирми, които работят и които могат да изпълняват строежи в нашата държава.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети