Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Производители: Сирене под 16 лв. и кашкавал за по-малко от 24 лв. вероятно са ментета

Парите

Производители: Сирене под 16 лв. и кашкавал за по-малко от 24 лв. вероятно са ментета

Производители: Сирене под 16 лв. и кашкавал за по-малко от 24 лв. вероятно са ментета - Tribune.bg
Снимка:

Намаляването на количеството мляко - в България и в цяла Европа, напоследък се засили и затруднява много производителите на млечни продукти.

Онези, които нямат собствени ферми и разчитат на доставчици, се изправят пред поредица от предизвикателства, защото суровината идва от близо и далеч. А млякото до такава степен зависи от условията за хранене на животните, че показателите на издоеното от една ферма са много различни от това, което е добито от съседно стопанство, пише “24 часа”.

Но дори на онези, които преработват само собствено мляко, не им е лесно, защото разходите за отглеждане на животните се повишават, и то с много. А крайната цена на прясното и киселото мляко, на сиренето, кашкавала, изварата, сметаната и маслото не може да се вдига безкрайно.

Поради това себестойността на кашкавала напоследък е 24 лв. килото, а на кравето сирене – 16 лв.”, казва пред медията  Гергана Дамянова, главен технолог на млекопреработвателно предприятие, което се намира във Врачанския Балкан.

Това поставя тази продукция в най-горния сегмент на ценовата скала, защото в момента, колкото и да е поскъпнал кашкавалът, средната му цена на едро по тържищата още няма 18 лв. килото, а по магазините се движи между 24 и 26 лв. В търговските вериги само въпросният кашкавал от Врачанския Балкан и още един-два продукта се продават по 30 лв. Разбира се, в доста малки разфасовки, защото иначе цената им ще е стряскаща. Тя отдавна е по-висока от свинското месо например.

За да се продава за 18 лв., един кашкавал най-вероятно има примеси от растителна мазнина, възможно е и да не е узрял докрай. Веднага се разпознава по това, че при опит да се правят с него сандвичи на тостер на филията накрая остава само жълто петно от изпарилата се мазнина

Производството на кашкавал, а и на всички млечни продукти е сравнително сложен процес, ако се прави по стандарт. Например предприятието в Балкана е с изцяло затворен цикъл на производство - преработва само мляко, издоено от собствени ферми с овце, кози и крави, разположени наблизо.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати