Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Промените относно „студения резерв“ за енергийната ни система са одобрени от Регионалната комисия

Парите

Промените относно „студения резерв“ за енергийната ни система са одобрени от Регионалната комисия

Промените относно студения резерв за енергийната ни система са одобрени от Регионалната комисия - Tribune.bg
Снимка:

След гласуване на промените в пленарна зала министърът на енергетиката ще има правото да отпуска този резерв

Промените относно „студения резерв“ са одобрени от Регионалната комисия на парламента с председател Искрен Веселинов. Крайната цел на законопроекта е намаляване на сметките на домакинствата и бизнеса за електроенергия.

С промените, приети в комисията, се гласуваха правила, които премахват т.нар. „студен резерв“, които до момента облагодетелстваше с десетки милиони ТЕЦ-овете на Ахмет Доган и бизнесмена Христо Ковачки. След гласуването в пленарната зала министърът на енергетиката ще има правото да отпуска този резерв към държавната централа ТЕЦ „Марица Изток 2“.

Законопроектът е внесен от депутати от парламентарните групи на коалиционните партньори ГЕРБ – Обединени патриоти.

Като мотиви вносителите изтъкват, че предлаганата промяна цели уреждане на пазарните отношения в преходния период преди пълната либерализация на пазара на електрическа енергия на едро и създаване на предвидима среда за всички пазарни участници.

С направеното предложение се предвижда преходен период преди въвеждане на механизъм за капацитет, в който с цел осигуряване на сигурна работа на електроенергийната система сключването на сделките за осигуряване на разполагаемост за студен резерв ще се осъществява с доставчици, които ще се посочват в нарочна заповед на министъра на енергетиката съгласно чл. 70 от Закона за енергетиката. След пълната либерализация на пазара на електроенергия на едро сделките за закупуване на студен резерв ще се заместят с механизъм за капацитет, който ще позволи на всички производители да вземат участие в една конкурентна процедура и ще доведе до увеличаване ликвидността на свободния пазар. В допълнение с въвеждането на механизъм за капацитет ще се създаде и предвидимост за работа на централите от няколко години, а не както досега на годишна база.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати