Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Проучване: Очаква се рязък скок в цените на основните храни до 2030 г.

Парите

Проучване: Очаква се рязък скок в цените на основните храни до 2030 г.

Проучване: Очаква се рязък скок в цените на основните храни до 2030 г. - Tribune.bg
Снимка:

Очаква се рязък скок в цените на основните храни до 2030 г., твърди ново проучване на британската платформа за онлайн пазаруване BravoVoucher, пише Euronews.

Зехтинът се очаква да бъде един от продуктите с най-голямо поскъпване. Испания, Италия, Португалия, Гърция, Турция, Мароко и Тунис са едни от най-големите производители на зехтин в света. Въпреки това повишаването на температурите в цяла Европа, особено в Южна Европа, което доведе до засушаване, слаби валежи и по-топла от очакваното зима през 2023-2024 г., допринесе за слабата реколта от маслини. Това също поддържа постоянно високи цени на зехтина.

Друг сериозно поскъпващ основен продукт е фасулът поради това, че производители като Heinz повишиха цените, за да увеличат рентабилността на единица продукция, което някои осъдиха като подхранване на "алчна инфлация". Така корпорациите или предприятията умишлено поддържат високи цени на продуктите, дори и при сценарий с високи разходи за живот или висока инфлация, за да увеличат печалбите си.

Бялата рафинирана захар също може да стане много по-скъпа, сочи докладът. До 2030 г., ако инфлацията се понижи до 2%, цената на захарта може да се повиши леко до приблизително 1,34 паунда, но в противен случай килограмът може да струва 1,99 паунда.

Цените на захарта напоследък се увеличават главно поради по-високите сметки за енергия, тъй като производството на захарна тръстика, особено за продукти като етанол, захар и меласа, е особено енергоемък процес. Освен това по-високите разходи за торове и слабите реколти в ключови страни-производителки като Индия, дължащи се на суши и несезонни валежи, също оказват натиск върху цените.Това се отразява и на други продукти във веригата като бисквити, шоколад и сладкиши, в които захарта и захарните продукти са основен компонент.

Негазираната минерална вода също може да остане извън кошницата за пазаруване през 2030 г., ако инфлацията продължи.

Цените на бутилираната вода напоследък се повишават поради увеличението на цените на петрола и химикалите. Това се дължи на пречиствателните станции, които изискват значителни количества гориво и химикали, като активен въглен, алуминиев сулфат и амоняк, за да обработват водата.

Ролята на горивата при производството на бутилирана вода обаче не се ограничава само до основните дейности по пречистване. Значително количество петрол е необходимо и за производството на пластмасовите бутилки. Поради повишаването на цените на бензина и дизеловото гориво транспортните разходи също се увеличават, което води до това, че всички разходи се прехвърлят на потребителите.

"Това изследване предоставя страшен поглед към бъдещето на цените на хранителните продукти, ако настоящите тенденции в инфлацията се запазят. Особено тревожно е драматичното увеличение, което наблюдаваме при цените на продукти от първа необходимост в ежедневието като зехтин и печен боб. Това подчертава спешната необходимост от ефективни икономически политики за стабилизиране на инфлацията и защита на потребителите", коментира Марко Фарнараро, главен изпълнителен директор и съосновател на BravoVoucher.

Въпреки че цените на хранителните продукти непрекъснато се повишават, има стъпки, които купувачите могат да предприемат, за да намалят разходите си.

Например, използването на оферти или ваучери в магазините може да помогне, но не се изкушавайте да купувате ненужни продукти само защото се предлагат. Важно е също така да следите какво вече имате, преди да пазарувате, за да предотвратите ненужни допълнителни разходи, съветва експертът.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати