Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Проверяват собствениците на апартаменти за краткосрочен наем

Парите

Проверяват собствениците на апартаменти за краткосрочен наем

Снимка:

Данъчните с масирани проверки и на онлайн търговците

Националната агенция за приходите /НАП/ започна масирани проверки за укриване на доходи сред собствениците на имоти, отдавани за краткосрочен наем чрез платформи като Airbnb и Booking, съобщава “Труд”. Тези хора са атакувани през последните месеци с писма от данъчните. В тях НАП иска информация за всички закрити и действащи банкови сметки на собствениците на имота през последните 5 години, както и за лицата, които отдават жилищата, в случай че са различни от законните им притежатели.

В отговор собствениците трябва да обяснят по какъв начин получават пари от гостите - банкови преводи, онлайн платформи и др. Данъчните изискват данни за размера на получените суми и брой на резервациите на имотите. От НАП са категорични, че ако собствениците откажат достъп до тази информация, ще поискат разкриване на банковата тайна, за да се сдобият с нея.

В допълнение данъчните настояват да им бъдат предоставени и паролите за достъп до всички платформи, като Airbnb и Booking, чрез които се отдават под наем имотите. Те изискват информация за регистрирани/създадени акаунти от лицето - потребителско име за вход, електронна поща, телефон, имена на потребителя. Проверката на профила се извършва в присъствие на собственика от специалисти.

Тези, които отдават имот краткосрочно под наем, трябва да предоставят на НАП и информация кога и с какви средства е придобито жилището, което се преотстъпва за ползване.

През последните месеци данъчните започнаха и масирани проверки на онлайн търговците, както и на дребните фирми и частни лица, които продават стоки с куриерски доставки. Ако допреди няколко месеца проверките бяха само при оборот над 10 000 лв. за година, сега въпроси от данъчните можете да очаквате и при оборот от 2000 лв.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема