Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Работодателите: ЕС спешно да намали цените на енергията и да облекчи регулациите

Парите

Работодателите: ЕС спешно да намали цените на енергията и да облекчи регулациите

Работодателите: ЕС спешно да намали цените на енергията и да облекчи регулациите - Tribune.bg
Снимка:

Европейският съюз/ЕС/ трябва спешно да намали цените на енергията и да облекчи регулациите, за да спре бягството на промишлеността от континента, заявиха европейските компании, предаде Франс прес. Европейският съюз се надпреварва да направи Европа по-привлекателна за компаниите, които биха могли да бъдат изкушени от масивни американски и китайски субсидии и по-ниски разходи за енергия.

Тази седмица Европейската комисия/ЕК/ ще представи планове за реформиране на европейския пазар на електроенергия, за стимулиране на екологичния преход и за гарантиране на доставките на важни суровини. Но BusinessEurope, основната лобистка група на бизнеса в ЕС, заяви, че усилията на Брюксел са недостатъчни и твърде бавни.

"Рискът от деиндустриализация в Европа е реален", предупреди Маркус Байрер, генерален директор на BusinessEurope.

Много компании вече "частично или изцяло преместват производството си извън Европа", отбелязва BusinessEurope, която представлява работодателски асоциации от 35 държави.

В четвъртък ЕК разхлаби правилата за държавна помощ за компаниите в сектори, които спомагат за намаляване на въглеродните емисии, като част от отговора си на субсидиите, предлагани в други страни. Въпреки това BusinessEurope призова за повече действия, включително намаляване на данъците върху енергията и поддържането им на ниски нива, за да се намалят сметките на предприятията.

"Политиците не бива да се заблуждават от ... намаляващите цени на енергията. Те ще останат по-високи от тези на основните ни конкуренти", изтъкна Байрер. Той посочи и по-строгите регулации като основен проблем след високите цени на енергията.

"Само за 2023 г. Европейската комисия планира да представи 43 нови политически инициативи в допълнение към вече 116 разглеждани предложения ... все по-голям брой без подходяща оценка на въздействието", смята Байрер.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати