Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Работодателски организации ще сезират ЕК заради решението на парламента за минималната заплата

Парите

Работодателски организации ще сезират ЕК заради решението на парламента за минималната заплата

Работодателски организации ще сезират ЕК заради решението на парламента за минималната заплата - Tribune.bg
Снимка:

Васил Велев смята, че правилното решение би било минималната заплата да бъде различна в различните икономически сфери

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) заедно с други работодателски организации ще оспори пред Европейската комисия и Международната организация на труда (МОТ) приетото вчера решение на българския парламент за размера на минималната работна заплата. Това съобщи днес във Варна председателят на Управителния съвет на АИКБ Васил Велев, информира БТА. 

Той бе сред участниците в среща дискусия за проблемите и възможностите пред българския бизнес през 2023 година, чийто домакин бе Икономическият университет в крайморския град.

„Решението минималната работна заплата (МРЗ) да е 50 на сто от средната за страната е грешка, то противоречи на Конвенцията на МОТ и на Европейската директива за адекватни минимални възнаграждения“, посочи Велев.

По думите му с това гласуване парламентът всъщност е иззел функциите на Тристранния съвет, както и на Министерския съвет.

„При неспиращата предизборна кампания през последните години и липсата на лидерство се стига до такива грешни решения, а това е вредно за страната и за хората“, каза още Велев.

Според него решението ще доведе до това, че в някои икономически сектори всички ще вземат равни възнаграждения независимо от приноса си.

„В Европа съотношението между минималната и средната заплата е 43 процента, в САЩ и Китай – значително по-ниско“, допълни председателят на АИКБ.

Според него проблем е и това, че при фиксирането на съотношението у нас парламентът не е взел предвид нито, че се начислява процент за прослужено време, нито голямата диференциация в заплатите по икономически сектори и по територии.

„В отделните сектори разликата в средните заплати достига четири пъти“, отбеляза Велев.

Той смята, че правилното решение би било минималната заплата да бъде различна в различните икономически сфери, като се договаря от социалните партньори.

„Безпрецедентно е Народно събрание да определя размер на минималната работна заплата, допълни Милена Ангелова“, главен секретар на АИКБ. Според нея решението крие опасност да се усили инфлационната спирала.

„Има риск да се засили и натискът върху социалната система, защото там има много помощи, обвързани с МРЗ“, допълни още Ангелова.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети