Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Ръст от 4,8% при приходите от международен туризъм в началото на годината

Парите

Ръст от 4,8% при приходите от международен туризъм в началото на годината

Ръст от 4,8% при приходите от международен туризъм в началото на годината - Tribune.bg
Снимка:

За миналата година приходите в сектора са 8,4 млрд.лв.

Приходите от международен туризъм за първите два месеца на тази година са 425 милиона евро, което е с 4,8% повече в сравнение със същите месеци на 2018. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на откриването на 6-тата годишна среща на Националния борд по туризъм.

Това показва, че независимо от броя на туристите, се отчита по-дълъг престой и оставяне на повече средства.

Ангелкова подчерта, че приходите от туризъм за миналата година са 8,4 млрд.лв., което е с 6 % ръст в сравнение с предходната година. За последните три години, от 2015 година насам, ръстът на приходите от международен туризъм в страната е 34%. 9 милиона и 200 хиляди са чуждестранните туристи.

„Непрекъснато на различни форуми говорим какво притежава нашата страна, кои са богатствата, които имаме както природни, така и културно-исторически, географското място, на което сме позиционирани, различните видове туризъм, които развиваме, като основните морски и зимен. Много е важно да си отговорим на въпроса къде искаме да стигнем, кога искаме да стигнем там, как искаме да стигнем там. Ние искаме България да бъде целогодишно туристическа дестинация. Нашата прекрасна материална база да бъде заета 365 дни в годината“, посочи Ангелкова.

„Много е важно да си дадем ясна сметка, че 2019 година ще бъде една много динамична, много трудна година, изпълнена с борбата за всеки един турист. Ние като правителство продължаваме да работим за намаляване на административната тежест. До месец ще бъде готова и изключително важната промяна в Наредбата за категоризация и прекатегоризация на местата за настаняване и хранене, за да можем да отговорим на високите европейски изисквания и на системата Hotel stars “, допълни тя.

„Освен морския и зимния туризъм, които са основни продукти, ние имаме прекрасни дадености и за конгресен туризъм. С работата, която показахме и която беше високо оценена по време на българското председателство на ЕС, ние доказахме, че можем да се справим, доказахме, че България е мястото, което да бъде предпочитано за организиране на събития от такова високо ниво“, отбеляза Ангелкова.

По думите ѝ освен в София, конгресен туризъм може да се осъществява и в националните ни курорти. Министърът обяви и че на 31 май с подкрепата на бизнеса Министерството на туризма организира Международен инвестиционен форум с участието на представители на много големи хотелски вериги, тур оператори и различни инвестиционни фондове в сектора. Форумът ще се проведе в Слънчев бряг, като ще бъде направено предложение там да бъде изграден Конгресен център.

По отношение въвеждането на единната система за туристическа информация SD предстоят обучения, които вървят и в момента на областно ниво, с Националния борд и по общини. Над 20 000 са местата за настаняване, които трябва да бъдат въведени в системата SD, така че тя да може да функционира безпроблемно. Затова е даден и гратисен период до 1 октомври.

„Тя ще функционира само ако всеки е отговорен и въвежда базата данни съобразно изискванията на закона“, посочи Ангелкова.

Николина Ангелкова съобщи също така, че предстои създаването на Консултативен съвет към Министерството на туризма, свързан с дигитализацията.

„Вярвам, че туризмът е ключов фактор за развитието на икономиката“, заяви още Ангелкова.

Андреа Драганова


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати