Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Ръст в цените на жилищата на зелено заради по-скъпи строителни материали

Парите

Ръст в цените на жилищата на зелено заради по-скъпи строителни материали

Ръст в цените на жилищата на зелено заради по-скъпи строителни материали - Tribune.bg
Снимка:

Цените на жилищата на зелено растат заради по-скъпи строителни материали, предупреждават брокери и инвеститори. От началото на годината цените на строителните материали са нараснали с двуцифрен темп, невиждан от десет години. Поскъпването на желязото е със 100%, защото се внася от Южна Америка и в пандемията курсовете намаляха. Бетонът, стоманата и тухлите също са по-скъпи с над 30%.

Заради отрицателните банкови лихви и опасението да не продават на загуба инвеститорите предпочитат да плащат неустойки, вместо да продават на загуба жилища, спазарени преди година. Те се опасяват, че до година и няколко месеца новото жилищно строителство може да стане непродаваемо.

„Стига се дотам, че предприемачи, които са продали част от апартаментите, сега трябва да увеличат цените на останалите жилища с по 50%, а по техни оценки това също е рисковано“, коментира за „24 часа“ Любомир Качамаков от областното представителство в София на Камарата на строителите в България. Според него друга причина предприемачите да бавят довършването на сградите се явяват нарушените доставки за довършителните работи - не са доставени асансьорите, механизми за паркинга или нещо друго. Така сградата не може да получи Акт 16, т.е. инвеститорите не могат да получат от клиентите си цялото плащане, независимо че са почти готови.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати