Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Расте броят на осъдените туроператори за нереализирани пътувания

Парите

Расте броят на осъдените туроператори за нереализирани пътувания

Расте броят на осъдените туроператори за нереализирани пътувания - Tribune.bg
Снимка:

Държавата намали помощта за тях с 6.5 млн. лв.

След година и половина в условията на пандемия има осъдени туроператори, защото не са успели да върнат пари на клиенти от нереализирани пътувания 2020 г., съобщи за БНР Павлина Илиева от сдружение „Бъдеще за туризма“. Тя призна, че в момента фирмите очакват до 13 септември Министерство на туризма да ги подпомогне с 16.5 млн. лв., за да могат те да се разплатят към клиентите.

„Срокът се удължи, трябваше по-рано да стане. Като Министерство на туризма промени процедурата и то не в изгода на бранша и промени и условията на самата програма“, обяснява Илиева. Тя обясни, че туроператорите са кандидатствали за помощ до размера на задълженията им към клиентите. Министерство на туризма е допълнило условията като е ограничило сумите, за които може да се претендира, до размера на задълженията към доставчиците, които не са възстановени.

„От тук насетне сумите са намалени в доста по-голям мащаб. Нали разбирате, че влизайки едни пари в оборот, това не е само прекият доставчик на клиента. Не разбрахме защо се направи тази промяна в края, но това ще задълбочи проблема“, предупреждава Илиева. По думите й за тези средства от Министерството на туризма са кандидатствали 120 оператора, впоследствие определените от държавата 23 млн. лв. са намалени на 16,5 млн. лв.

„Така че средствата няма да стигнат“, твърдят от бранша.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети