Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Рекорд: Април е месецът с най-много новоотпуснати ипотечни кредити, откакто има статистика

Парите

Рекорд: Април е месецът с най-много новоотпуснати ипотечни кредити, откакто има статистика

Рекорд: Април е месецът с най-много новоотпуснати ипотечни кредити, откакто има статистика - Tribune.bg
Снимка:

"Covid доведе до това, че хората започнаха да търсят по-големи жилища. Спестяванията на домакинствата нараснаха сериозно. Това провокира интерес към пазара на имоти. Обаче хората, които имат имоти, не искат да продават". Това каза пред БНР кредитният консултант Тихомир Тошев.

Продавачите се питат какво да правят с парите, ако продадат имота си, дори и на добра цена.

"Интересът към покупка на жилища е много голям. Друг двигател на пазара на имоти са ниските лихви по ипотеките - 2,5-2,9%. Само за април новоотпуснатите ипотечни кредити са в размер на 445 млн. лева, това е рекорден месец от съществуването на банки и ипотечни кредити. Интересът към имоти ще продължи и през следващата година".

"Голяма част от ръста на цените е продиктуван не само от това, че търсенето превишава предлагането, но и от това, че поскъпват разходите за строителство на ново жилище. Това дава логиката, че не се надува балон на пазара на имоти. Но ако до една-две години тези ръстове се ускорят и започнат да стават по-значителни, трябва да ни светне една лампичка", предупреди той.

Тошев посочи, че оценката на кредитния риск не е занижена от страна на банките. И посъветва хората поне веднъж годишно да преразглеждат условията по кредите си.

Консултантът уточни, че епидемията е стимулирала българите да купуват ваканционни имоти. Наемният пазар е пострадал доста, допълни още кредитният консултант.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати