Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Рекордни цени на пшеницата след забраната за износ от Индия

Парите

Рекордни цени на пшеницата след забраната за износ от Индия

Рекордни цени на пшеницата след забраната за износ от Индия - Tribune.bg
Снимка:

Цените на пшеницата достигнаха рекордни нива в понеделник след решението на Индия да забрани износа ѝ, тъй като горещото време засяга реколтата, предаде АФП, цитиран от БНР.

Цената се увеличи до 435 евро за тон при отварянето на европейските пазари, превишавайки предишния рекорд от 422 евро от петък.

Глобалните цени на пшеницата вече се увеличиха заради опасения за доставките след началото на инвазията на Русия в Украйна на 24 февруари, тъй като преди това Украйна осигуряваше 12% от световния износ.

Този ръст допълнително бе подхранен от недостига на торове и лоши реколти, като доведе до глобално увеличение на инфлацията и растящи опасения от глад и социални безредици в по-бедни страни.

Индия, която е вторият по големина производител на пшеница, обяви в събота, че забранява износа след най-горещия март, откакто се правят измервания.

Делхи обяви, че различни фактори, включително по-слаба реколта и по-високите глобални цени, означават, че тя трябва да се безпокои за продоволствената сигурност на своето население, наброяващо 1,4 милиарда души.

Сделките за износ, сключени преди забраната за износ от 13 май, ще бъдат спазени, но за бъдещи доставки ще е необходимо правителствено разрешение.

Експорт все пак може да бъде осъществен, ако Делхи одобри искания на други правителства с цел за "посрещнат нуждите си по продоволствена сигурност".

Индия, която притежава значителни буферни запаси, по-рано бе заявила, че е готова да помогне в попълването на някои дефицити, причинени от войната в Украйна.

Забраната за износ на Индия бе остро критикуване от Г-7, които казаха, че подобни мерки "биха влошили кризата" от растящите цени на стоките.

 


Топ новини

виж още
Актуална тема