Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Ресторантьорите искат намаляване на такса „тротоарно право“ и редуциране на наемите на общински имоти с 50%

Парите

Ресторантьорите искат намаляване на такса „тротоарно право“ и редуциране на наемите на общински имоти с 50%

Ресторантьорите искат намаляване на такса тротоарно право и редуциране на наемите на общински имоти с 50% - Tribune.bg
Снимка:

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България желаят до края на 2021 г. таксите за тротоарно право за поставяне на маси пред заведенията да бъдат редуцирани с 50%.

Те апелират също така наемите на общински имоти, отдавани за предлагането на ресторантьорски услуги, да бъдат редуцирани с 50%. Това ресторантьорите заявяват в отворено писмо до Националното сдружение на Общините в Република България.

Ето какво гласи то:

Ресторантьорският и развлекателен бранш бе поставен в ситуация да поеме цялата тежест, породена от COVID-пандемията. Ние сме единственият сектор, който в национален мащаб е под забрана за работа повече от 6 месеца в последната една година. Това доведе до масови фалити в бранша, натрупване на задължения и изключително сложна ситуация, която вече се изразява в борба за оцеляване, а не за печелене на дивиденти, каквато е основната функция на частния бизнес.

С оглед на възможността и надеждата на всички ни, че от 01.03.2021 г. местата за хранене и развлечение отново ще могат да работят, но с намален капацитет, ограничено работно време, допълнителни разходи за дезинфекция и несигурен интерес към посещения от нашите потенциални клиенти, се обръщаме към вас с апел да предприемете нужните действия, които са изключително във вашия ресор на действие, а именно:

1. До края на 2021 г. таксите за тротоарно право за поставяне на маси пред заведенията да бъдат редуцирани с 50%.

2. Таксите за издадените разрешения за удължено работно време през 2020 г. да бъдат преразгледани и съответно - удължени за периода на забраната за работа. Всички разрешения за удължено работно време, получени през 2021 г., да бъдат с 50% намаление на таксата (за общините, които изискват такива допълнителни такси).

3. Наемите на общински имоти, отдавани за предлагането на ресторантьорски услуги, да бъдат редуцирани с 50% до края на 2021 г.

4. Да бъдат преразгледани таксите за битови отпадъци, а същите да бъдат опростени на 100% за периода на забраната за работа.

5. Да се сформират регионални антикризисни икономически щабове, в които да участват представители от асоциациите на засегнатите браншове. Щабовете да заседават два пъти месечно с цел проследяване на цялостната обстановка и промяната в положителен или отрицателен план на действията на рестрикциите към бизнеса, мерките в подкрепа и евентуалното приемане на нови предложения.

С уважение:

Председател на БАЗ

Ричард Алибего 

Председател на СЗБ

Емил Коларов“                                                                                                                                                                                                                                                                                    


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

bullsheet Дават ли си сметка господата с развлекателния и ресторантьорския бизнес, че с така формулираните искания, всъщност искат да се метнат на гърба на данъкоплатеца, незвисимо дали им е клиент или не? Не съм чул никой друг бизнес да хленчи толкова много и да иска още и още облекчения. За да те уважават се иска малко по-мъжко поведение от тези с безкрайните им искания. Какво ли ще излезе, ако държавата изведнъж реши да им провери бизнеса надълбоко и в детайли? Дали ще се окажат изрядни спрямо държавата, от която непрекъснато искат нещо?
22.02.2021 17:13 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати