Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Рибата ще продължи да поскъпва, количества навсякъде намаляват

Парите

Рибата ще продължи да поскъпва, количества навсякъде намаляват

Рибата ще продължи да поскъпва, количества навсякъде намаляват - Tribune.bg
Снимка:

Рибата ще поскъпва, защото количествата навсякъде намаляват, коментира за "Труд" д-р Йордан Господинов, председател на Консултативния съвет за Черно море.

"Все по-често се залага на отглеждането на риба и аквакултури във ферми, а същевременно населението на Земята ежедневно се увеличава със 140 000 души. Най-сериозен прираст има в Азия, където традиционно хората консумират много риба", уточнява експертът.

По думите му едно от решенията е да се елиминира сивия сектор.

"Сега на брега стоят прекупвачи – т.нар. матрапази. Те купуват директно от лодките и носят стоката в заведения и търговски обекти. Освен че правят дъмпинг на пазара, няма гаранция за качеството на рибата, която те пласират. И понякога се налага престоял извън хладилни камери вкиснал паламуд да се опушва, за да бъде продаден. Ако знаем кога и къде е уловена рибата, този риск отпада", изтъква д-р Господинов.

Според него в тази верига от улова до трапезата чрез софтуерни решения могат да се включат и ресторантьорите, за да правят директни поръчки. Още един плюс на цифровизацията ще е улесняването на проверките и повишаването на тяхната ефективност. 

"За бизнеса е важно цялата хранителна верига да е дигитализирана. Когато дойде проверка, всичко ще се вижда бързо и лесно с едно кликване на компютъра, без да се обработва голямо количество хартия и да се ангажират и без това дефицитни служители", смята председателят на Консултативния съвет за Черно море. Той подчерта, че в Черно море няма риск за биоразнообразието, дори се отчита възстановяване на рибните популации. Принос за това имал и фактът, че морето стана по-чисто, след като спря химическата индустрия на бившите социалистически републики, а нови заводи се изграждали с необходимите пречиствателни съоръжения.

"Износът на преработена продукция годишно е между 10 000 и 15 000 тона. Експортират се около десетина вида, главно калкан, барбун, черни и бели миди, рапани, пъстърва, шаран. Предприятията ни са на най-високо ниво по отношение на хигиена, безопасност, оборудване и дори персонал", отбелязва д-р Господинов.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети риба, пазар, цени
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

Tribune.bg иска съгласието Ви за използване на информация, събирана чрез бисквитки и подобни технологии, за да подобрим вашето изживяване на нашия сайт, да анализираме как го използвате и за маркетингови цели.

Персонализирана реклама и съдържание, преброяване на посещения и източници на трафик

Съхраняване на и/или достъп до информация на устройство

Политика за поверителност Бисквитки

Вашите настройки за поверителност

Ние и нашите партньори използваме информация, събирана чрез бисквитки и подобни технологии, за да подобрим Вашето изживяване на нашия сайт, да анализираме начина, по който го използвате, и за маркетингови цели. Защото уважаваме Вашето право на лична сигурност, можете да изберете да не позволите някои видове бисквитки. Обаче, блокирането на някои видове бисквитки може да влоши Вашето изживяване на сайта и услугите, които можем да предложим. В някои случаи данните, получени от бисквитки, се споделят с трети страни за анализ или маркетингови цели. Можете да използвате своето право да откажете от тази споделена информация по всяко време, като деактивирате бисквитките.

Политика за поверителност Бисквитки

Управление на предпочитанията за съгласие

Задължителни

Тези бисквитки и скриптове са необходими за функциониране на уебсайта и не могат да бъдат изключени. Обикновено те се задават само в отговор на действия, правени от вас, които отнасят до заявка за услуги, като задаване на настройките за поверителност, влизане или попълване на формуляри. Можете да зададете браузъра си да блокира или да ви извести за тези бисквитки, но част от сайта няма да работи. Тези бисквитки не съхраняват никакви лично идентифицируващи данни.

Винаги ВКЛ

Аналитични

Тези бисквитки и скриптове ни позволяват да преброяваме посещения и източници на трафик, така че да измерим и подобрим производителността на нашия сайт. Те ни помагат да знаем кои страници са най- и най-непопулярни и да видим как посетителите се движат по сайта. Всичка информация, която тези бисквитки събират, е кумулативна и неидентифицируема. Ако не разрешите тези бисквитки и скриптове, няма да знаем, кога сте посетили нашия сайт.

Маркетинг

Тези бисквитки и скриптове могат да бъдат зададени чрез нашия сайт от нашите рекламни партньори. Те могат да бъдат използвани от тези компании за построяване на профил на вашите интереси и показване на съответни реклами на други сайтове. Те не съхраняват директна лична информация, но са базирани на уникално идентифициране на вашия браузър и интернет устройство. Ако не разрешите тези бисквитки и скриптове, ще имате по-малко целенасочена реклама.