Ричард Алибегов: Ако не беше се запазил ДДС от 9% за ресторантьорския бранш, щеше да има фалити
В момента кризата в бизнеса е по-голяма от тази по време на пандемията, каза той
„Жизненоважно беше за ресторантьорския бранш ставката на ДДС да остане 9%, ако се беше върнала на 20 на сто щеше да има фалити”, заяви съпредседателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов пред бТВ.
„В момента кризата в бизнеса е по-голяма от тази по време на пандемията. Точно тогава загубихме обучените си кадри. Сега работим с персонал от чужбина, което не е най-доброто”, обясни още Алибегов. Целта тогава беше да не се дават на калпак пари на всяка фирма, а кой колкото си заработи като парите ще останат пак в бизнеса. „Спрямо 2019 досега има 3 пъти и половина покачване на разходите. Хората усетиха инфлацията. Тя в някои места достигаше почти до 20%, според официалната статистика, а в малката потребителска кошница тя беше много по-голяма“, обясни той.
По думите на Ричард Алибегов от 1 юли се очаква сметките за ток да бъдат „невероятно високи“. Той добави, че в бранша от началото на годината има три вдигания на заплатата.
„При нас проблемът е в липсата на кадри. Сигурно има по-големи предприятия, където се достига до 20% чужди работници. Те минават през фирми, ангажираме ги от различни страни. Това е един тренд, който най-вероятно ще продължи, тъй като нашите обучените кадри си тръгнаха по време на пандемията“, обясни Алибегов.
Той коментира и минималната заплата, която има идея да стане 50% от средната. Според него това ще даде малко спокойствие на хората.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/parite/richard-alibegov-ako-ne-beshe-se-zapazil-dds-ot-9-za-restorantyorskiya-bransh-shteshe-da-ima-faliti/