Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Ричард Алибегов: Ако не беше се запазил ДДС от 9% за ресторантьорския бранш, щеше да има фалити

Парите

Ричард Алибегов: Ако не беше се запазил ДДС от 9% за ресторантьорския бранш, щеше да има фалити

Ричард Алибегов: Ако не беше се запазил ДДС от 9% за ресторантьорския бранш, щеше да има фалити - Tribune.bg

В момента кризата в бизнеса е по-голяма от тази по време на пандемията, каза той

„Жизненоважно беше за ресторантьорския бранш ставката на ДДС да остане 9%, ако се беше върнала на 20 на сто щеше да има фалити”, заяви съпредседателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов пред бТВ.

„В момента кризата в бизнеса е по-голяма от тази по време на пандемията. Точно тогава загубихме обучените си кадри. Сега работим с персонал от чужбина, което не е най-доброто”, обясни още Алибегов.  Целта тогава беше да не се дават на калпак пари на всяка фирма, а кой колкото си заработи като парите ще останат пак в бизнеса. „Спрямо 2019 досега има 3 пъти и половина покачване на разходите. Хората усетиха инфлацията. Тя в някои места достигаше почти до 20%, според официалната статистика, а в малката потребителска кошница тя беше много по-голяма“, обясни той.

По думите на Ричард Алибегов от 1 юли се очаква сметките за ток да бъдат „невероятно високи“. Той добави, че в бранша от началото на годината има три вдигания на заплатата.

„При нас проблемът е в липсата на кадри. Сигурно има по-големи предприятия, където се достига до 20% чужди работници. Те минават през фирми, ангажираме ги от различни страни. Това е един тренд, който най-вероятно ще продължи, тъй като нашите обучените кадри си тръгнаха по време на пандемията“, обясни Алибегов.

Той коментира и минималната заплата, която има идея да стане 50% от средната. Според него това ще даде малко спокойствие на хората.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати