Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Ричард Алибегов: Много оферти от финансовото министерство, познания нулеви

Парите

Ричард Алибегов: Много оферти от финансовото министерство, познания нулеви

Ричард Алибегов: Много оферти от финансовото министерство, познания нулеви - Tribune.bg

9% ДДС трябва да остане

Министърът на финансите Асен Василев заяви, че 9% ДДС за ресторантьорите ще остане, само ако се изсветли браншът.  Финансовото ведомство предлага да се въведат ПОС терминали задължително във всички заведения с две, три, четири и пет звезди.

„Предложението на министъра на финансите показва крайно непознаване на бранша хотелиерство и ресторантьорство. ПОС терминали имаме от години, в последните 5 г. може би само в малките населени места под 5 000 души няма ПОС терминали. В хотели не знам да няма, за къщи за гости се плаща и онлайн. Не сме го въвели за НАП, а за туристите и да им е по-лесно плащането на клиентите“, коментира председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов пред Bulgaria On Air.

Той подчерта, че през 2019 г. 45% от плащанията са били с карти на база оборот на месеца. Сега това са 25%, не защото браншът не иска, а защото клиентите плащат кеш.

„Много оферти от МФ, познания нулеви. Относно идеята да се вдигне минималния осигурителен праг - ние 2020 г., когато ни свалиха ДДС ставката, го направихме. Тогава беше 620 лв., ние го направихме 800 лв., 3 г. ние плащаме този висок осигурителен праг. Никой финансов министър не каза тези хора изсветлиха бизнеса като вдигнаха прага“. Сега се предлага същото и се нарича оскъпяване“, каза Алибетов.

Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че откакто Асен Василев има общо с Министерството на финансите не е имало среща на бранша с него. Покана за такава е имало 3-4 дни преди вота, като в отговор хотелиери и ресторантьори са поискали тя да бъде изместена след балотажа, за да не се политизира темата.

„Не разбират от спецификата в нашия бранш, всичко щеше да отпадне, защото щеше да се разбере, че няма смисъл от него. Сигурно има 5 ресторанта 3-4-5 звезди. Една част от големите заведения от години плащат по банков път. 75% от оборота е кеш, сега трябва да го взема и да отида в банката. Пак са броене, вноски, приходи, има 3 такси, за да стигнат парите до вашата сметка. Разбирам банковото лоби, че натискат още повече да се увеличат техните печалби за сметка на бизнеса, но няма да се съгласим“, категоричен беше Алибегов.

Той не вижда причина да не бъде запазена 9% ДДС ставката за бранша. Изпратени са анализи до партиите, които не подкрепят увеличението на 20% - ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП и "Възраждане". В тях пише, че в годините с ниска ставка са внесени повече данъци от годините с 20% ДДС.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати