Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Росен Христов: Чирен е пълен, но със скъп газ, договорен от предишното правителство

Парите

Росен Христов: Чирен е пълен, но със скъп газ, договорен от предишното правителство

Росен Христов: Чирен е пълен, но със скъп газ, договорен от предишното правителство - Tribune.bg
Снимка:

Предстои анализ какво и как може да се построи със съществуващото оборудване в АЕЦ „Белене“

„Газохранилището в Чирен е пълно, но със скъп газ, договорен от предишното правителство. В момента го вадим по малко, за да не увеличаваме средната цена на газа в България. Работим и с други заинтересовани страни – газовите асоциации и други търговци, да намерим вариант евентуално за компенсации на този газ, който е на много високи цени”, каза енергийният министър Росен Христов пред Нова телевизия. 

Той увери, че най-тежкото е зад гърба ни. След решаването на проблема с доставките, страната ни вече гони дългосрочни договори.

По-рано днес Росен Христов представи инициативата за проучване на газовия пазар в региона на Югоизточна и Централна Европа. Това стана по време на срещата му с министъра на външните работи на Унгария в Загреб. Идеята е всяка държава да предостави информация за нужното й количество газ, както и възможностите й за пренос. Така ще се определи къде има нужда от нови газови връзки, както и къде те могат да бъдат увеличени.

„Срещата мина много конструктивно, с голямо удоволствие се включват в нашата инициатива, тъй като и те търсят възможност за диверсификация и сигурност на доставките. Нашето предложение, което представих не само на унгарците, но и на колегите министри от Гърция, Северна Македония, Сърбия, Румъния, Молдова и Украйна, е да направим мащабно проучване за нуждите от газ и за съществуващата инфраструктура, която може по алтернативни пътища да го достави. Идеята е да установим какви инвестиции са необходими, за да развием мрежата", каза Христов.

Росен Христов коментира и визията за развитие на електроенергетиката. „Тя предвижда да строим 4 нови реактора, което е обосновано от очакваното нарастване на потребление на електроенергия в България и региона. Трябват 2 реактора в „Козлодуй” и 2 – в „Белене”. Но да вземем крайно и твърдо решение – трябват обстойни предпроектни проучвания, които ние възнамеряваме да инициираме, така че НС да вземе компетентно и финално решение, за да знаем как развиваме ядрената енергетика. Нашата препоръка е да развием и четирите възможни реактора”, заяви Росен Христов.

„Белене” има оборудване, възнамеряваме да направим анализи какво и как може да се построи със съществуващото оборудване. Казвам го във връзка със спекулациите, че ще го продаваме на Украйна. Имаше проявен интерес, но ние отговорихме, че проучваме как да го използваме в България”, коментира Христов.

Запитан дали има сериозен план Б за доставка на свежо ядрено гориво, министърът потвърди. „И с „Фраматом” и с „Уестингхаус” са реални неща, имаме подписани споразумения, продължаваме да ги развиваме”, каза Росен Христов. Горивото било безопасно, а цената – сравнима с руската цена.

Относно проекта за фотоволтаични централи на територията на „Мини Марица изток”, Росен Христов увери, че всички хора, които в момента работят там, ще запазят работните си места. Централите ще се строят на свободни територии. „По време на строежа ще има още между 2000 – 3000 работни места, а по време на експлоатацията – 1000 ”, каза министърът.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати