Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Росен Христов: Режим на тока не се очаква, енергийната система е в добро състояние

Парите

Росен Христов: Режим на тока не се очаква, енергийната система е в добро състояние

Росен Христов: Режим на тока не се очаква, енергийната система е в добро състояние - Tribune.bg
Снимка:

На 1 октомври по интерконектора между България и Гърция ще потекат търговски количества природен газ

Режим на тока в България не се очаква да има, България разполага с нужното обезпечение, енергийната система е в добро състояние и е тествана, извършени са всички ремонтните дейности. Това увери в Русе служебният министър на енергетиката Росен Христов.

На 1 октомври по интерконектора между България и Гърция ще потекат търговски количества природен газ, заяви той по време на посещението си. 

По думите му в момента се правят тестове на тръбата, като всичко върви по план. Правят се различни тестове, а крайният резултат след настройките ще бъде тръба, която безопасно ще транспортира необходените газ за нашата страна, поясни министърът.

Според него капацитетът ще даде газ от Азербайджан, а „това е важното, защото по договор ще имаме по-оптимална цена”, а това е предимство.

„Можем да осигуряваме газ не само за нас и за съседите”, добави Христов. Договорено количество е 1 милиард кубични метра газ за година, който се подава през всички 12 месеца.

В Брюксел миналата седмица бяха обсъдени няколко направления като е било обсъдено и поставяне на таван на цената на газа общо и по-точно от Русия. Очаква се конкретно предложение и България тогава ще помисли като няма все още официален документ. 

Христов отрече да се планира изнасяне на газ за Румъния – „Бих искал да видя „Булгаргаз” като пълноценна компания, която да осигурява газ на оптимални цени и да продава. Положихме усисляи за ликвидността. Когато приоритетно осигурим за газ за нашата страна Ако можем да имаме по-големи и да търгуваме, очаквам тя да го осъществи”.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати