Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Росен Христов: Цената на газа през април ще бъде около 98 лева

Парите

Росен Христов: Цената на газа през април ще бъде около 98 лева

Росен Христов: Цената на газа през април ще бъде около 98 лева - Tribune.bg
Снимка:

Имаме осигурени количества газ за следващите месеци, увери енергийният министър

По сегашни прогнози цената на газа през април ще бъде около 98 лева. Спрямо март цената пада между 5-10%. Очакваме тенденцията да се задържи. Прогнозните цени за май са за около 90 лева. Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов пред bTV.

„Имаме осигурени количества газ за следващите месеци, имаме доставки и от САЩ, и от Европа на конкурентна цена. Имаме сключени договори с разнообразен брой доставчици, което ни дава сигурност“, подчерта енергийният министър.

„Отчитайки факта, че газохранилищата в Европа са наполовина пълни и потреблението през зимния сезон беше ниско, очакваме през летните месеци и почти до края на годината цените да се задържат доста конкурентни“, заяви той.

Росен Христов посочи, че Министерството на енергетиката работи върху това да се компенсира разликата между пазарната цена в момента и цената, на която е нагнетен газът (бел. ред. в Чирен).

„Работим в две посоки с всички заинтересовани страни, газовите асоциации и всички фирми, които са нагнетили газ в „Чирен“, обсъждаме възможен механизъм за компенсация на високите цени. Паралелно с това обсъждаме и с ЕК. Очакваме да видим дали ще има общоевропейско решение или поне дали на нас ще ни разрешат да приложим механизма, който разработваме“, поясни Христов.

Компенсациите се разработват с български средства.

„В идеален вариант нагнетените количества да останат в газохранилището, така че да изпълним целта за следващия сезон – отново на 90% то да бъде запълнено“, заяви енергийният министър.

Той допълни, че газохранилището в Чирен е запълнено на около 75% към момента.

„Булгаргаз“ черпи малки количества, опитваме се да не черпим прекалено много, тъй като това рязко повишава цената на микса. Дори няколко дена ако черпим, цената скача с около 10 лева“, обясни той.

Росен Христов заяви, че няма как „Булгаргаз“ да продава на 30-40% по-високи цени.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
Кой е вашият кандидат за кмет на София?
Покажи резултати Скрий резултати