Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Росен Христов: За да предоговорим ПВУ, трябва да докажем, че сме част от Зелена Европа

Парите

Росен Христов: За да предоговорим ПВУ, трябва да докажем, че сме част от Зелена Европа

Росен Христов: За да предоговорим ПВУ, трябва да докажем, че сме част от Зелена Европа - Tribune.bg
Снимка:

За да предоговорим ангажимента на страната по Плана за възстановяване и устойчивост/ПВУ/ и да има въглища, трябва да докажем, че сме част от Зелена Европа, коментира на кръгла маса на тема „Българската енергетика – Стратегия 2023-2053“ министърът на енергетиката в служебното правителство Росен Христов.

Трябва да представим алтернатива, която ясно показва, че тази предоговорка не включва отказ на България от изпълнението на целите, които Европа си поставя за декарбонизация. Ние ще бъдем един от водещите държави, но при постигането, използваме подход, който запазва националните интереси и енергийната сигурност“, подчерта министърът. Той коментира, че в стратегията не се бяга от зелените цели на Европа.

Стратегията е изцяло базирана на европейските директиви и планове за декарбонизация и напълно съответства на сегашните тенденции за постигане на намаление на емисиите“, отчете Росен Христов.

Министърът обясни, че стратегията обхваща направления и в нея не се влиза в детайли съвсем умишлено. Според него е крайно време да се определим дали развиваме ядрената енергетика или не.

Европа е разделена по този въпрос. Водещи икономики като Германия например, поеха по пътя на отказване от ядрената енергетика. Други водещи страни като Франция и Швеция, не само не се отказват, но инвестират в този сектор“, припомни Христов.

Той посочи, че идеята е развитието на енергетиката е да бъде икономическо обосновано, да защитава националните интереси и да носи приходи към бюджета. Според енергийния министър България трябва да остане лидер в региона и в Европа по производство и износ на електроенергия, защото така не само ще гарантираме стабилни приходи за икономиката на страната, но нейната независимост.

Съседна Гърция от вносител има амбиция да се превърне в нетен износител на електроенергия, инвестирайки във възобновяеми източници на електроенергия, което не я превръща в конкурент, а в партньор. Можем да се възползваме от тази стратегия като засилим предлагането на услуги, свързани с транзит, съхранение и балансиране на зелена енергия. Нашата стратегия винаги е била като малка държава така да напаснем подхода, че да си партнираме с всички съседни държави. Румъния също планира да задоволява собствените си нужди в обозримо бъдеще като разчитат на собствен добив на газ, инвестират в газови централи, както и в ядрена енергетика с фокус на малките модулни реактори. Останалите части от Западните Балкани и Югоизточна Европа разчитат на внос на електроенергия, включително и от България“, поясни Росен Христов.

Той отчете, че за миналата година сме изнесли над 12 тераватчаса електроенергия с приходи от порядъка на 3 млрд. евро, които са използване за компенсиране на високите цени на вътрешния пазар за индустриалните потребители.

 


 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети