Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Румънското правителство обяви нови данъци за над 2 млрд. евро

Парите

Румънското правителство обяви нови данъци за над 2 млрд. евро

Снимка:

Предлагат да се обложат активите на банките с данък "Алчност"

Румънското правителство въвежда нови данъци като част от мерки за справяне с бюджетен дефицит. Планът на Букурещ е да набере на 10 млрд. леи  или 2,1 млрд. евро чрез новите налози. Те бяха обявени от финансовия министър Еуген Теодоровичи и включват нови такси за банките. Предвиждат се нови данъци върху енергийните и телекомуникационните компании, които ще трябва да платят 3% от оборота си от следващата година. Мерките трябва да свият планирания фискален дефицит, който в проекта на правителството за 2019 г. се залага на 3% от БВП.

Румънският финансов министър предлага да се обложат активите на банките.

"Ние наричаме този данък „Алчност". Въздействието му през следващата година вероятно ще бъде около 3 милиарда леи, което е около 800 млн. евро", каза Теодорович. Идеята е новият данък за трезорите да бъде обвързан с  индекса на междубанковия пазар ROBOR.

Анализатори коментират, че това ще се окажа в тежест на чуждестранните банки, които имат голям пазарен дял в страната, посочва Bloomberg.

Цената на електроенергията ще се повиши с поне 6% в резултат на новия данък върху оборота, предвиден от правителството за всички компании в енергийния сектор, според асоциацията на доставчиците на електроенергия в страната.

Друга мярка е въвеждането на таван на газа от 68 леи на мВтч, при текущи пазарни цени около 90 леи. Производителите на газ също се противопоставят на тази идея.

Очаква се и цените за телекомуникационни услуги да се покачат.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема