Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Румен Гълъбинов съветва да се подготвим за риска от стагфлация

Парите

Румен Гълъбинов съветва да се подготвим за риска от стагфлация

Румен Гълъбинов съветва да се подготвим за риска от стагфлация - Tribune.bg
Снимка:

„ЕЦБ със закъснение от 6 месеца започна да увеличава трите основни лихвени процента с половинка от процента. Очакваме в следващите тримесечия това да продължи с още четвъртинка или с половинка и в рамките на 12 до 18 месеца европейските лихви по еврото - в Еврозоната, а и с българските, които са в левове, лихвите - ще се покачат вероятно с 1,5% - 2%. И депозитните, и кредитните“.  

Това коментира пред БНР финансовият анализатор Румен Гълъбинов.

Трябва да бъдем подготвени за риска от стагфлация, защото той съществува, подчерта той.

„Временно има потискане на цените по някои от енергийните пазари. Това не трябва да ни кара да мислим, че това ще е някаква устойчива тенденция надолу. С настъпването на есента и зимата ще видим готови ли сме, имаме ли запаси, на какви цени ще бъде енергията тогава и дали това няма да катализира още инфлация, която през юни е 16,9% за България, а в следващите 6 месеца, ако върви така, ще се качи с още 5-6% и ние ще минем 20% инфлация в края на годината. Какво ще правим тогава, как ще компенсираме бизнеса и домакинствата?“, обясни Гълъбинов.

Граничните на Украйна държави са с висока инфлация, изтъкна той и изказа мнение, че ЕК трябва да си даде сметка, че едно е увеличението на инфлацията в Еврозоната - 8,6%, а друго - високата инфлация над 15-16% в страните от Източна Европа.

„Ако Брюксел иска да ни помогне, нека да се отчетат и нашите закъснения, но да започнат да ни дават първи плащания по Плана за възстановяване. Това ще ни помогне да се задържим на едно добро ниво на инфлация до края на годината, за да има постъпление на инвестиции. Най-добре се бори инфлацията като има инвестиции“, подчерта Гълъбинов.

Финансовият анализатор уточни, че в България трябва да се търси стесняване на двете граници – увеличение на ръста на икономиката и постепенно свиване на инфлацията, успоредно с политика по доходите.                                                                                    


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати