Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Румен Овчаров: Изпълнили сме ангажимента за ТЕЦ-овете още преди ЕС да го поиска

Парите

Румен Овчаров: Изпълнили сме ангажимента за ТЕЦ-овете още преди ЕС да го поиска

Румен Овчаров: Изпълнили сме ангажимента за ТЕЦ-овете още преди ЕС да го поиска - Tribune.bg
Снимка:
Изпълнили сме ангажимента за ТЕЦ-овете още преди ЕС да го поиска, коментира пред БНТ бившият енергиен министър Румен Овчаров. По негови данни от 1990 г. насам страната ни е изпълнила условията за 55% намаляване на емисиите, което е залегнало в Европейската зелена сделка - имали сме 105 млн. тона през 1990, сега са 50. Политиците, според Овчаров не са посмели да поставят този въпрос и са поели ангажимента за намаляване с още 40% в Плана за възстановяване.
По думите му, това се дължи на "слугинаж, безгръбначност и некомпетентност".
"Трябва да разберем една простичка истина - или вървим с Европа и с тенденциите на т.нар. зелен преход и се опитваме да съобразим националните си интереси с това, или се изолираме от този процес", отбеляза по повод предоговарянето за въглищните централи в Плана за възстановяване енергийният експерт. Според него опитът да се намери разумно решение за ТЕЦ-овете е възможен, ако политиците направят усилия и в партиите си, и в европейските политически семейства.
"Трябва да знаем, че това ще бъде временно решение, защото в момента практическо решение за спиране на ТЕЦ-овете няма. 22 млрд. квтч са произведени от тях за миналата година от 50-те, които е произвела цяла България", уточни Овчаров. Той допълни, че изискването за спиране на ТЕЦ-овете в момента е абсолютно неаргументирано.
"То поставя на риск електроснабдяването на целия регион, затова дайте да мислим за компромисен вариант - това е аргументът, само че той трябва да бъде подкрепен от всички политически сили", подчерта Овчаров.
На въпрос за заместващи и резервни мощности енергийният експерт посочи, че ние имаме нужда от страшно много електроенергия.
"Ако през 35 г. престанем да регистрираме двигатели с вътрешно горене и започнем да ги заместваме с електрически автомобили, на нас само за това ще ни трябват около 80 млн. мВтч. В момента България е произвела 50 за цялата година, АЕЦ "Козлодуй е произвела 16", посочи бившият енергиен министър. Той уточни, че страната няма и откъде да внася електроенергия.
 


 

Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати