Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Румен Овчаров: Предплатили сме 60% от доставките на газ за април

Парите

Румен Овчаров: Предплатили сме 60% от доставките на газ за април

Румен Овчаров: Предплатили сме 60% от доставките на газ за април - Tribune.bg
Снимка:

Бившият енергиен министър Румен Овчаров уточни за БНР, че България не е платила на „Газпром“ целия обем количества газ за април.

„Предплатили сме 60%, което е в съответствие с договора. На 16 април трябва да се плати втората вноска, която е за 20% от предвидените количества. Руският природен газ е гарантиран до малко преди края на април, а края на април можем да го посрещнем без природен газ“, предупреди Овчаров. Според него промените в ръководството на „Булгаргаз“ са били с цел компанията да бъде лишена от възможността сама да договаря бъдещи доставки на газ.

По думите му въпросът е не дали Русия ще ни врътне кранчето, ако откажем да плащаме за природния газ в рубли, а ще го допуснем ли.

Относно позицията на ЕК - страните от ЕС да не заплащат с рубли на „Газпром“, Овчаров бе категоричен, че ЕК не плаща в случая.

„Такова европейско решение не само няма, но и няма да има. Както и няма да има общо европейско предоговаряне на условията за доставка на природен газ, защото най-вероятно „Газпром“ няма да се съгласи да договаря с една чисто административна институция, която после не плаща“, уточни експертът. Той определи становището на ЕК като пожелание на хора, които не искат да се заемат с отговорността, която лежи на плещите им, а изпитанията – настоящи и бъдещи, ще са големи.

Според Овчаров преценката на министъра на енергетиката Александър Николов, че плащането в рубли ще увеличи цената на газовите доставки, не е правилна.

„Не съм видял нито една разумна алтернатива. Евентуални увеличения на количествата от Азербайджан могат да дойдат едва след втората половина на годината“, смята енергийният експерт. Той напомни, че Русия има дългосрочната стратегия всички стоки, от които Европа и светът не могат да задоволят потребностите си без руските ресурси, вече да се плащат в рубли.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати