Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Румен Радев прати в БНБ критик на еврото

Парите

Румен Радев прати в БНБ критик на еврото

Снимка:

Проф. Николай Неновски, който вчера президентът Румен Радев назначи за член на Управителния съвет на БНБ от своята квота, считано от 13 юни, се оказа противник на влизането на България в еврозоната, съобщава „24 часа“.

На 4 януари 2020 г. ЕКИП (Експертен клуб за икономика и политика) публикува статия на проф. Неновски , в която той нарича желанието за влизането на България в чакалнята на еврозоната глупост: „Никак не разбирам дискусията за членство, за кандидатстване, за чакалня, за влак, за домашно, и за прочие мъчителни физически и умствени движения в посока към еврозоната. В другите страни такава дискусия няма (дори в Румъния нещата стоят по-внимателно)“.

Неновски е икономист, преподавател в УНСС, бил е член на Надзорния съвет на Българската банка за развитие, работил е в БНБ. Според публичната му визитка той е завършил икономика в Държавния университет в Москва, учил е и в Швейцария и Франция, пише Фактор.бг.

В интервю пред "24 часа" през 2012 г. в отговор на въпрос "Идеята за еврото заблуда ли беше?", Неновски отговаря:“Не, сама по себе си не беше, грешен беше методът на налагане на еврото. Оттогава до днес еврото не се базира нито на доверие, нито на власт, нито пък на стока, котва извън банковата система. А парите по дефиниция са или доверие, или власт. Днес еврото е пари, непокрити с нищо, в крайна сметка - дългови пари, покрити само с данъците, а в днешния момент с данъците на германците, които могат да ги платят или не.“  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още