Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Русия отне сертификатите на два военни завода у нас, военното министерство няма информация

Парите

Русия отне сертификатите на два военни завода у нас, военното министерство няма информация

Русия отне сертификатите на два военни завода у нас, военното министерство няма информация - Tribune.bg
Снимка:

Беше нарисувано, че ще стигнем до този момент, обясни Драгомир Заков

„Нямаме официална информация Русия да спира авиоремонтните компании у нас“, каза министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков. Повод станаха думи на говорителя на външното министерство Мария Захарова, че Москва прекратява действието на сертификатите, издадени на авиоремонтни компании в Чехия и България.

Става дума за българските „Терем – Летец” и „Авионамс”, както и за чешкото „Лом Прага”.

„Ние официално писмо нямаме, но нищо неочаквано не се е случило. Това, което стана с газа, сега става с лицензите за хеликоптерите. Това, което стана с лицензите за хеликоптерите днес, се е случило с лицензиите за малките оръжия“, каза Заков.

Той допълни, че това едва ли би било голям удар по отбранителната ни способност, но очевидно трябва да се търси бърза замяна за хеликоптерите.

„Много сме закъснели, трябваше преди много години, още при първите санкции за Русия след незаконното анексиране на Крим, беше ясно, че рано или късно ще се стигне до ситуация, в която тези лицензии няма да бъдат обслужвани. Ако помните, тогава беше спряно военно-техническото сътрудничество с Русия на ниво НАТО и то беше нарисувано, че ще стигнем до днешния момент”, каза Заков. 

„Очевидно руската страна не е надежден партньор на каквито и да било договори, било то и за газ, за петрол, оръжия или каквото и да било друго. Винаги трябва да има алтернатива“, допълни военният министър.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Реалистична ли е инфлацията от 17% за година?
Покажи резултати Скрий резултати