Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Русия забранява валутни преводи към чужбина

Парите

Русия забранява валутни преводи към чужбина

Русия забранява валутни преводи към чужбина - Tribune.bg
Снимка:

Руските износители ще трябва да обръщат 80% от валутните приходи, начислени по сметките на резиденти от 1 януари, в рубли

Руският президент Владимир Путин разпореди шокови мерки в подкрепа на рублата, предаде Франс прес.

Според указ, публикуван на сайта на Кремъл, на гражданите на Русия от утре, 1 март, се забранява да правят валутни преводи към чужбина. 

Освен това руските износители ще трябва да обръщат 80 процента от валутните приходи, начислени по сметките на резиденти от 1 януари, в рубли и да продължат да поддържат коефициент на ликвидност от 80 процента в рубли в бъдеще.

По-рано стана ясно, че руски граждани са изтеглили в петък, 25 февруари, рекордните 1,4 трлн. Рубли, съобщи днес на страницата си във "Фейсбук" в. "Комерсант".

Обявяването на тези драстични мерки от страна на Москва идва в момент, когато руската икономика се опитва да засили защитата си срещу санкциите, обявени от западните държави в отговор на инвазията на Москва в Украйна.

САЩ, Европейският съюз и редица други страни обявиха, че ще изключат някои руски банки от международната банкова система за плащания SWIFT и ще спрат всякакви транзакции с Руската централна банка.

Тази последна мярка има за цел да неутрализира част от огромните валутни резерви, които Русия е натрупала през последните години, най-вече благодарение на приходите от продажбата на петрол.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети