Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Рязък скок на ипотечните лихви в еврозоната през юни

Парите

Рязък скок на ипотечните лихви в еврозоната през юни

Рязък скок на ипотечните лихви в еврозоната през юни - Tribune.bg
Снимка:

Ипотечните лихви в еврозоната се повишиха рязко през юни, съобщи "Файненшъл таймс". Цената на новите заеми за домакинствата за покупка на жилище се е увеличила спрямо предходния месец до 1,94%, според данни, публикувани от ЕЦБ във вторник. Това представлява най-голямото увеличение за този период от 2006 година насам.

Лихвените проценти по ипотечните кредити реагираха на очакванията за повишаване на основните лихвени ставки, тъй като Европейската централна банка /ЕЦБ/ се бори с най-високата инфлация от създаването на евровалутата и на еврозоната. През юли ЕЦБ увеличи своите лихвени проценти за първи път от 11 години насам при това по-агресивно от очакванията. Лихвените проценти по ипотечните кредити са се увеличили при повечето видове продукти и във всички големи икономики в еврозоната.

Най-голямото месечно увеличение беше за ипотечните лихвени проценти с матуритет между 5 и 10 години. В Германия лихвите по ипотечните кредити се повишиха през юни с повече от цял процентен пункт от последното дъно, достигайки 2,25%. Значителни увеличения бяха регистрирани и в Италия, като Франция и Испания показаха по-малко реактивен ипотечен пазар, отбелязва "Файненшъл таймс".

Годишният ръст на цените на жилищата в еврозоната достигна 9,8% за всички времена през първото тримесечие на годината, продължавайки предизвикания от пандемията бум, който беше резултат от силното търсене и рекордно ниските лихвени проценти.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати