Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. С 2,72% се увеличава цената на тока от 1 юли

Парите

С 2,72% се увеличава цената на тока от 1 юли

С 2,72% се увеличава цената на тока от 1 юли - Tribune.bg
Снимка:

Предишен доклад на КЕВР предвиждаше поевтиняване с 0,55%

Увеличението на цената на тока е средно 2,72% за страната и влиза в сила от днес. Според доставчиците на ток поскъпването е както следва – за абонатите в Западна България, които са клиенти на ЧЕЗ, увеличението на цената на електроенергията е 2,72 на сто. За потребителите на ЕВН в Югоизточна България поскъпването е най-голямо - с 4,12%. При клиентите на "Енерго-Про" в Североизточна България сметките ще се увеличат с 1,05%, ако са битови потребители за периода до 1 юли 2021 г. и ако са представители на малкия бизнес до 1 октомври 2020 г.

Въпреки че според предишен доклад на експертите на КЕВР трябваше да има поевтиняване с 0,55%, промяната в цената на тока се е наложила заради включване на тока на ТЕЦ "Марица-изток 2" с квота на регулирания пазар.

Първоначално енергийният регулатор не я включи в микса електроенергия, който НЕК изкупува за регулирания пазар заради високата цена. Промяната стана със заповед на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, която се разпореди централата да осигури 22,6 млн. киловатчаса за домакинствата и малкия бизнес.

В резултат цената на обществения доставчик НЕК, по която компанията ще продава тока на електроснабдителните дружества е увеличена от първоначалните 89,57 лв. за мегаватчас на 92,93 лв.

Включването на "ТЕЦ "Марица-изток 2" със задължителна квота в микса на регулирания пазар увеличи и цената „задължения към обществото“ с 2,86 лв., и тя е определена на 21,47 лв. за мегаватчас. Тази цена се плаща от всички потребители на електроенергия – и битови, и бизнес абонати.

Цената на парното намалява с 12,69% средно за страната на годишна база. Природният газ става 19,10 лева за мегават час. Намалението е с 6,05%.

 


Коментари (1)

Гергана Гацева Аплодисменти за Мая Манолова. Жалко, че излезе права! КЕРВ не е виновен! И всички да ги сменят , явно няма да се промени ситуацията, щом правителството казва друго.
01.07.2020 19:15 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети